Najviše uteruju dugove za kredite, komunalije...

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Privatni sudski izvršitelji počeli su da rade pre gotovo mesec dana, a posla već ima. Uglavnom su ih u prvom talasu već angažovala komunalna preduzeća, banke, lizing kompanije, ali i advokati u ime klijenata i za lična potraživanja.

Posao je, znači, već tu, a koliko će biti efikasniji od državnih koji su do sada jedini bili nadležni za ovo, tek treba da se vidi. Interesovanje za njihov angažman je veliko, a u Vojvodini su njihove usluge u prvim danima rada najinteresantnije komunalnim preduzećima.

Tamara Pajković, članica Izvršnog odbora Komore izvršitelja Srbije, podseća na to da je namirenje dugova nastalih po osnovu komunalnih delatnosti u isključivoj nadležnosti privatnih izvršitelja. Zato ne treba da čudi što je tu najveće interesovanje. Bankari takođe žele da naplate nevraćene kredite, a lizing kompanije da vrate ili dobiju protivvrednost za vozila ili opremu.

Na koje sume mogu računati poverioci da se mogu naplatiti tokom izvršenja? Profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i predavač na ispitu za izvršitelje dr Ranko Keča objašnjava da za namirenje dugova može poslužiti celokupna imovina dužnika. Kada se radi sam postupak oduzimanja imovine, privatni izvršitelji mogu zahtevati asistenciju nadležnih iz MUP-a, baš kao i kolege državni sudski izvršitelji. Tu je i Knjiga izvršnih dužnika.

Za sve koji posluju, Knjiga je veoma dragocen podatak o bonitetu klijenta. Stranke tako mogu izbegći poslovanje s nekim čija će imovina biti predmet naplate. Građani mogu saznati pri kupovini stana, recimo, da baš na toj nekretnini treba da se izvrši prinudna naplata. Privrednicima će taj registar pomoći da više saznaju o bonitetu lica s kojima posluju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana