Britanija će sprečiti dolazak Grka?

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Guardian

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi bilo u interesu Britanije da uvede strogu graničnu kontrolu u slučaju da Grčka napusti evrozonu.

Kameron je rekao da je vlada razmotrila zakonska prava koja bi Londonu dozvolila da liši državljane Grčke njihovog prava na slobodno kretanje u Evropskoj uniji, ukoliko se kriza u evrozoni pogorša, piše britanski list Gardijan.

Premijer je potvrdio da su ministri skicirali više planova za "niz nepredviđenih situacija", a najgori scenario predviđa izlazak Grčke iz evrozone, koji bi grčku privredu doveo do kolapsa, dok bi stotine hiljada njenih građana koji trenutno imaju pravo da se nastane u bilo kojoj državi EU, moglo da napusti zemlju.

Kameron je naveo da je London spreman da preduzme mere za sprečavanje masovnog priliva građana Grčke.

- Spreman sam da uradim sve što je potrebno da očuvam bezbednost naše zemlje, zdravlje našeg bankarskog sektora, snagu naše ekonomije. Na kraju dana, to je prva i osnovna dužnost premijera - poručio je on. 

Na pitanje poslanika da li bi ograničio pravo grčkih građana da putuju u Britaniju, premijer je rekao da bi bio spreman čak i na to.

- Nadam se da neće doći do toga, ali, koliko razumem, postoje zakonske mere koje mogu da se upotrebe u određenim kriznim slučajevima. Morate da planirate, da imate više opcija, da budete spremni na sve, suviše je neizvesnosti u svetu. Ipak, nadam se da te mere neće biti neophodne -
naveo je Kameron. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana