EU se otvara za radnike iz trećih zemalja

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Slobodna Evropa

Evropska unija je početkom juna objavila Direktive o sezonskom zapošljavanju, kojom će se tržište rada Evropske unije otvoriti za sezonske radnike iz trećih zemalja.

- Direktivom se na jedinstven način regulišu prava radnika u svim zemljama Evropske unije, čime će biti osigurana osnovna prava radnika kao što su ugovor o radu, definisano radno vreme, definisan iznos plate - kaže za Radio Slobodna Evropa Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pupić navodi da će na ovaj način prvi put na nivou čitave EU biti regulisan sezonski rad.

- Do sada je sezonski rad svaka država zasebno regulisala, pored tog jednog zakona koji je obavezan za sve članice. Ostajala je mogućnost da sve države članice same definišu šta je za njih sezonski rad, odnosno, da na osnovu toga prikupljaju sezonsku radnu snagu na svojim tržištima rada - kaže on.

Prema rečima Pupića, sada će svaki radnik morati da ima ugovor o radu sa jasno preciziranim brojem radnih sati, sa jasno preciziranom naknadom koju je poslodavac dužan da isplaćuje, imaće mogućnost da koristi socijalna prava u državi EU u kojoj radi, znači, sva socijalna prava, osim onih vezanih za zapošljavanje – ali će moći da se učlani u sindikat i na osnovu toga da ostvari neka svoja prava.

Prema procenama Evropske komisije, svake godine u zemljama Evropske unije radi više od 100.000 stranih sezonskih radnika. Tradicionalno, to su uglavnom radnici potrebni za rad tokom poljoprivredne sezone, ugostitelji i turistički radnici, te nešto manje radnika na građevini.

- Što se tiče samih zanimanja traže se različiti profili. Kad govorimo o nižim kvalifikacijama, radnici se odlučuju da odlaze u Evropsku uniju u nadi da će tamo naći posao. Često se taj posao i ne bira. Treba napomenuti da jedan deo radnika sa perifernih delova EU napušta samu EU, odlazi dalje. I oni traže posao, na primer, iz Španije spominje se jedan trend odlaska radnika u Južnu Ameriku - kaže Ognjen Đukić, programski direktor Centra za istraživanja i studije GEA iz Banje Luke.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana