Banke kontrolišu doprinose, plate sigurne

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Banke u Srbiji počele su kontrolu uplaćenih poreza i doprinosa zaposlenima. One će svakog radnog dana te podatke dostavljati Udruženju banaka koje će ih dalje prosleđivati Poreskoj upravi glavnoj u kontroli naplate poreza i doprinosa.

Odlazeća vlada na taj način očekuje da novom kabinetu ostavi puniji budžet - da naplata prihoda poraste za 15 do 30 odsto ili za najmanje 45 milijardi dinara godišnje i da se smanji broj od 60 hiljada poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose.

- U prvoj fazi novog sistema naplate poreza i doprinosa, koja će trajati do kraja ove godine, banke su u obavezi da preko UBS samo obaveštavaju Poresku upravu, a ona će na osnovu tih podataka kontrolisati uplate poreza i doprinosa -  naveo je pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević. 

Poreska uprava će, po isteku tog perioda, obvezniku dati rok od pet do sedam dana da uplati dažbine, a ako to ne uradi započeće kontrolu i postupak prinudne naplate, upozorio je Vidojević i dodao da će postupak prinudne naplate poreza biti primetno kraći nego do sada, sa sa sadašnjih dva meseca biće skraćen na 15 do 30 dana.

Novac je spreman i za one radnike čiji poslodavci ne uplaćuju redovne doprinose. Zaposleni međutim ne moraju da strahuju da bi sa šaltera banaka mogli biti vraćeni bez plate, zbog neplaćenih doprinosa.

- Funkcija svih banaka je samo kontrolna. Neće vršiti obustave zarada niti bilo kakve postupke. Svi građani će u bankama moći da podignu zarade u zavisnosti od toga gde je poslodavac uplaćuje a dalje će Poreska uprava vršiti, pokretati postupke ukoliko se za to javi potreba - kaže Jelena Petrović iz Volks banke.

Čak 60 hiljada poslodavaca nalazi se na listi neplatiša poreza, doprinosa i zarada zaposlenima. Unija poslodavaca upozorava da bi ova mera mogla da dovede do smanjenja plata zaposlenima i povećanja sive ekonomije.

- Svi ćemo imati štete. Povećaće se siva ekonomija ne zbog same kontrole, kontrola je uvek potrebna nego upravo zato što su doprinosu suviše visoki, nema novca da svi plate doprinose, Nama je privreda bukvalno na staklenim nogama i svakog trenutka može da se sruši - kaže Dragan Marjanović iz Unije poslodavaca.

Prema ovom zakonu, kome su se banke dugo protivile, one će biti u obavezi da svakog radnog dana podatke dostave Udruženju banaka koje će ih dalje proslediti Poreskoj upravi - i dalje glavnoj u kontroli naplate poreza i doprinosa. 

Poslodavci, međutim, smatraju da je kontrola mogla biti rigoroznija i bez ovih mera. Poreska uprava je i ranije raspolagala svim ovim podacima ali je, kako kažu problem to što je među neredovnim platišama veliki broj državnih i javnih preduzeća.

Puna primena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ili druga faza počeće od 1. januara sledeće godine, a kojom je predviđeno da banke preuzmu kontrolu uplata doprinosa i poreza na zarade.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana