PIO fond se sprema da tuži državu

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Sa namerom da sačuva dalje rasipanje sopstvene imovine, rukovodstvo Penzijskog fonda Srbije je najavilo tužbu Ustavnom sudu i to protiv - države.

Povod za ovakvu radikalnu reakciju su odluke Vlade kojima se omogućava dalja prodaja klimatskih lečilišta bez "zelenog svetla" pravih vlasnika.

A ovakvim "nezakonitim raspolaganjem banjama", tvrde u Upravnom odboru Fonda PIO, država krši još najmanje dva važeća zakona!

Kako Novosti saznaju, cela "zavrzlama" je nastala još u decembru kada je Vlada RS odlučila da posreduje između Dunav osiguranja i 88 firmi koje su - zbog neplaćenih polisa osiguranja - napravile dug od 1,3 milijarde dinara

Pravo svojine nas šest banja

Fondu PIO su sudovi već priznali pravo svojine nad šest banja, odnosno specijalnih bolnica među kojima je i Žubor, ali i Merkur u Vrnjačkoj Banji, Banja Koviljača, Ivanjica, Novopazarska i Jošanička banja, ali su neke od njih naknadno preinačile sudije Apelacionog suda u Nišu i Kragujevcu. Zato je Fond opet pokrenuo procese, ali pred Vrhovnim kasacionim sudom, čija se konačna odluka još čeka.

A kako je reč o nenaplativim troškovima, država je odlučila da dve banje, Žubor i Zlatar, pretvori u "društvo kapitala", odnosno "društvo sa ograničenom odgovornošću" i tako omogući da se Dunav namiri od tuđe imovine.

Prema tumačenju profesora ekonomije Milojka Arsića, ovakava "trampa" nije ni nepoznata ni nelegitimna, a naročito u vreme krize kada se teško nalaze kupci klimatskih lečilišta. Ipak, prema njegovim rečima, konverzija dugova je moguća samo ako su "čisti" svojinski odnosi, odnosno tek kada se utvrdi šta je državno, a šta vlasništvo Fonda PIO.

S druge strane, u Radnoj grupi za restrukturiranje Fonda PIO, ovakvo prebijanje računa ocenjuju kao potpuno nezakonito, i to iz više razloga.

- Prvi je što se još nisu završili sudski procesi kojima Fond dokazuje svoje vlasništvo nad ovim banjama, a drugi što DOO. ne može da se bavi zdravstvenom zaštitom jer to ne dozvoljava ni Zakon o javnim službama, ni Zakon o zdravstvenoj zaštiti - smatra Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO.

U Fondu podsećaju da Penzijski fond već godinama traži nazad svoju imovinu jer je ona Zakonom o javnoj svojini jasno odvojena od državnog vlasništva. U nepokretnosti širom zemlje, Fond PIO je decenijama ulagao novac od doprinosa, pa se danas procenjuje da je vrednost ove imovine više milijardi evra, dok je samo u banje širom Srbije Fond investirao najmanje 500 miliona evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana