Merkel: Dok sam živa, neće biti evroobveznica!

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

- Nemački štediša treba da garantuje za obveznice u visoko zaduženim zemljama, a da one nisu spremne da se odreknu kontrole nad svojim bankama. To ne može tako.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel odbacila je najnoviji pritisak za koncentraciju evropskog duga, ocenivši da bi bilo „ekonomski pogrešno i kontraproduktivno“ da se to učini pre no što vlade zemalja-članica pokažu da mogu da posluju u skladu sa strožim budžetskim pravilima. Iako bi evro-obveznica mogle smanjiti cenu pozajmljivanja za zemlje evrozone u krizi - poput Španije i Italije, cena bi porasla za Nemačku i neke druge zemlje.

Berlin ne želi odgovornost za dugove drugih zemalja bez mogućnosti da se obezbedi da će one progurati ekonomske reforme. Evo izbora iz komentara nemačkih dnevnih listova.

 - Dok sam ja živa, neće biti evroobveznica! citira Špigel izjavu kancelarke Angele Merkel sa sednice poslaničkog kluba Stranke slobodnih demokrata (liberali), toliko neuobičajeno beskompromisnu da je Špigel zatražio – i dobio – potvrdu da je zaista tako i izgovorena. Potvrđeno je i da su neki liberalni poslanici na to uzviknuli: „želimo Vam dug život!“. 

Konkretna kritika vlade tiče se zapravo dokumenta predsednika Saveta EU Hermana van Rompeja – to je strateški papir u kome se ovaj političar, zajedno sa predsednikom Evropske centralne banke Marija Dragija, predsednikom Komisije EU Žozeom Manuelom Barozom i šefom evrogrupe Žan-Klodom Junkerom, zalaže za podruštvljavanje dugova u evrozoni. Pored toga, oni traže formiranje unije banaka sa zajedničkim kriznim fondom i druge mere o kojima se razgovaralo na samitu EU“ 

Braunšvajger cajtung (Braunšvajg) komentariše da su Evropi potrebna "jasna pravila kojih se treba pridržavati i čije nepridržavanje povlači za sobom kaznene mere. Dosledna linija Angele Merkel, srednjoročno i dugoročno gledano, može mnogo toga da pokrene“.

Landescajtung (Lineburg):

 - Kancelarka odlučno odbacuje evroobveznice – ali pri tome ne pominje da Evropska centralna banka čuva obveznice zemalja u krizi u vrednosti većoj od 300 milijardi evra. Nemačka garantuje za njih – tako da može slobodno da se kaže da su to evroobveznice uvedene na mala vrata. Ovaj samit će ostati bez vizija. Evropa ne samo što treba da kaže kuda vodi put. Očigledno nijedna vlada nije spremna da se odrekne fiskalnih i ekonomsko-političkih nadležnosti.

Zeksiše cajtung (Drezden):  

- Nadamo se da kancelarka na samitu neće odustati od svojih pozicija – najpre kontrola, pa onda garantije. Jer, zagovornici bankovne unije trenutno imaju samo jedno na umu. Nemački štediša treba da garantuje za obveznice u visoko zaduženim zemljama, a da one nisu spremne da se odreknu kontrole nad svojim bankama. To ne može tako. Baš kao što ne sme da popusti ni pritisak na zemlje u krizi da sprovedu reforme.

Folksštime (Magdeburg):

- Deset godina je trajalo dok nemačka vlada nije izašla u susret svojim prezaduženim pokrajinama poput Bremena koje su tražile zajedničke nemačke obveznice. Uskoro će Bremen jevtinije da se zadužuje. Za to garantuje čitava Nemačka. Ne znamo koliko će trajati dok ne budu uvedene evroobveznice, kojima bi Nemačka garantovala i za grčke dugove. Ali, vrlo je verovatno da će do toga doći još za života vrlo vitalne kancelarke Merkel. Nemačka već i sada preko Centralne banke i Finansijskog štita garantuje za dugove zemalja u krizi. Ukoliko one ne budu spasene, to bi moglo da bude i skuplje od pravovremeno uvedenih evroobveznica.




 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana