EU daje još 120 mlrd. evra za spas

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Vođe Evropske unije dogovorile su se večeras o sporazumu za podsticaj privrednog rasta u Uniji u visini od 120 milijardi evra.

- Dogovorili smo se da povećamo finansiranje privrede u visini od 120 milijardi evra za mere za podsticaj rasta koje će se odmah primeniti - rekao je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Van Rompej je rekao da će šefovi vlada i država večeras nastaviti razgovore o tome kako postići finansijsku stabilnost. 

On je naveo da će polovina iznosa biti dobijena tako što će se povećati kapacitet pozajmljivanja Evropske investicione banke do 60 milijardi evra, a druga polovina će se dobiti preimenovanjem neiskorišćenih strukturalnih fondova.

- Ovaj novac mora da teče kroz Evropu, bar do najpogođenijih zemalja da im pomogne da izađu iz krize -rekao je Van Rompej. 

Takođe će se tokom leta pokrenuti projekti za finansiranje infrastrukture u saobraćaju i energetici, u visini od pet milijardi evra.

Ovaj plan, koji je već duže priprema Evropska komisja, podržale su prošle nedelje vodeće privrede evro zone - Nemačka, Francuska, Italija i Španija.

Agencija AP navela je da se veruje da se veći deo tih 120 milijardi evra dobija iz postojećih sredstava EU kojima se menja namena, kao i da taj iznos nije veliki u odnosu na privredu Evropske unije. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana