Ajfon - zaradio, promenio, uništio

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr, B92

Danas je tačno pet godina od kada je Epl započeo sa prodajom "ajfona". Epl je do sada na prodaji ostvario ukupnu dobit od čak 150 milijardi dolara.

Iako su mu mnogi prognozirali neuspjeh i lošu prodaju, "ajfon" je u rekordno kratkom vremenu postao predmet želja gotovo svih korisnika.

Pre pet godina "ajfon" nije postojao, a danas kvartalno generiše blizu 25 milijardi dolara prihoda, a na godišnjem nivou oko 100 milijardi.

"Ajfon", kao pojedinačni proizvod, danas je veći biznis od većine kompanija na svetu. Analitičari predviđaju da bi Eplova dobit mogla u ovoj godini da dostigne čak 40 milijardi dolara što je više nego što velika većina kompanija uspeva da ostvari u stavci prihoda.

Posao koji Epl ima sa "ajfonom" veći je od Majkrosofta. Da, dobro ste pročitali – 'veći od Majkrosofta'. Jedan proizvod koji pre pet godina nije ni postojao danas je veći od 30 godina stare kompanije, koju su nekada smatrali toliko svemoćnom da je čak i američka vlada intervenisala u pokušaju da je oslabi. Podsetimo, Majkrosoft je 2000. godine vredeo čak 600 milijardi dolara.

"Ajfon" sam godišnje generiše najmanje 30 milijardi dolara dobiti. To je više nego čitava "Dženeral elektrik" grupa, više i od Majkrosofta, Gugla ili Volmarta.

Taj proizvod je "uništio" najmanje tri velike kompanije u poslednjih pet godina i ozbiljno naškodio ostalima. Zahvaljujući njemu "Research in Motion" je gotov, Palm je gotov, a gotova je i Nokia.

"Ajfon" je kreirao čitavu novu industriju i novi svet, pokrenuvši tehnologije i aplikacije koje su bile nezamislive pre pet godina. Od fotografija do komunikacije ili povezanosti kroz igrice, kreirao je radna mesta i karijere za stotine hiljada programera, dizajnera i ostalih profesija...

Taj proizvod je Epl učinio najvrednijom i najprofitabilnijom kompanijom na svetu. Ukratko, možda se može reći da je "ajfon" najuspešniji proizvod u istoriji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana