Nova vlada široke ruke, ali bez para

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Plate i penzije neće biti zamrznute, PDV će možda biti povećan, a državni rashodi smanjivaće se preko ukidanja nepotrebnih agencija, uštedom na javnim nabavkama i smanjenjem izdataka za kupovinu robe i usluga. Privreda će i dalje moći da očekuje podsticaje. Međutim, sve to košta, pa će i državni dug i minus u kasi posledično nastaviti da rastu.

Ovako bi, prema mišljenju stručnjaka, mogla da izgleda ekonomska politika nove vlade ukoliko se novi koalicioni partneri – SNS, SPS i URS – budu pridržavali onoga što su u kampanji govorili.

Bez obzira na to što su se njihovi stranački lideri, prilikom ocene stanja u javnim finansijama tokom minulih nedelja, pozivali i na izveštaj Fiskalnog saveta po kome u budžetu treba da se napravi red, čini se da njihov program mera nisu mnogo konsultovali prilikom izrade sopstvenih ekonomskih programa.

Jer, predstavnici ovih stranaka bili su prilično jednoglasni kada je o zamrzavanju plata i penzija reč, na primer. Tačnije, svi su bili protiv te mere. U krizi, objašnjavaju, nije dobro smanjivati tražnju jer to može dodatno da produbi recesiju. Dušan Bajatović, funkcioner SPS-a, zagovarao je tezu da država mora da stimuliše potrošnju, ali ne bilo koju, već investicionu. Takođe i Mlađan Dinkić je kroz svoj ekonomski program najavio podsticaje privredi, ali i kredite za likvidnost. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana