Cene u Srbiji rasle i pored zabrane

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Uredba Vlade Srbije kojom su krajem prošle godine ograničene trgovačke marže za osnovne životne namirnice prestaje da važi poslednjeg dana juna. Međutim, iz resornog ministarstva još nema informacija da li će ova odluka biti produžena.

Trgovci kažu da, čak i u slučaju da ne bude produženo njeno važenje, nikakvih poskupljenja po tom osnovu neće biti. Jer, uredba je ograničila samo zaradu trgovaca, ali nije uticala na to kako proizvođači formiraju svoju nabavnu cenu.

I za vreme trajanja uredbe poskupeli su, na primer, ulje i meso na koje se takođe odnosi ograničenje povećanja trgovačke zarade.

U Delezu smatraju da uredba nije ispunila cilj zbog kojeg je uvedena.

- Za vreme njenog važenja poskupljivali su artikli na koje se ona odnosi. To se desilo jer je uredba ograničila samo maloprodajnu maržu, a ne i nabavnu cenu proizvoda. Proizvođači su nesmetano podizali cene svojih proizvoda ka maloprodajnom sektoru što je automatski dovodilo i do rasta maloprodajnih cena - rekli su u Delezu, dodajući da moguće ukidanje uredbe ne bi trebalo da ima veći uticaj na maloprodajne cene.

Oni tvrde da je na većini proizvoda koji su obuhvaćeni uredbom maloprodajna marža, i pre nego što je uredba stupila na snagu, bila ispod ili na nivou propisanog nivoa
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana