Država štedi čak i na ministrima

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, B92

Pošto je punjenje državne kase sve lošije, ozbiljno je dovedeno u pitanje funkcionisanje ministarstava i ostalih institucija, pa je svima "stegnut kaiš". Smanjuju se troškovi u potrošnji benzina, reprezentacije, telefona, čak i papira.

Tako je svim vozačima, osim onima koji su dodeljeni ministrima, naređeno da po isteku radnog vremena, odnosno najkasnije do 17 sati, moraju da parkiraju službena vozila u državne garaže.

Pošto je Vlada istrošila kredit kod Jugopetrola, gorivo u službena vozila sada se toči na OMV pumpama, a putovanja se aminuju samo u krajnjoj nuždi, kada je to zaista neophodno.

I Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja je zadužena za "servisiranje" niza državnih institucija, od parlamenta i predsednika Republike, do Vlade i sudova, za trećinu je smanjeno mesečno sledovanje koje dobijaju iz Trezora.

Mesečni budžet Uprave od 226 miliona dinara smanjen je za čak 75 miliona, a prema rečima Novice Antića, direktora ove institucije, to će najverovatnije potrajati do formiranje nove vlade i rebalansa budžeta.

Zato što nema dovoljno novca, oni su, na primer, morali da odlože tender za nabavku dvogodišnje zalihe papira, koje su potrebne državnim organima. Za to je, inače, potrebno 48 miliona dinara. Takođe, odložena je i rekonstrukcija sale u kojoj se nalaze serveri koji koriste svi državni organi.

Restorani, koji su takođe pod "kapom" Uprave rade normalno, jer svojim poslovanjem nadoknađuju troškove nabavke hrane i pića.

- Jedino ministri imaju pravo na službena vozila 24 sata dnevno, ali recimo, sami plaćaju sve troškove reprezentacije. Skoro svi koriste i svoje privatne mobilne telefone, a i oni koji su zadužili službene ne prave mesečne račune veće od 700 dinara - kaže nam Milivoje Mihajlović, šef Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Laptopovi, kartice, telefoni

Iako je Vlada u tehničkom mandatu, ministrima nisu "oduzeti" službeni telefoni, laptopovi, kartice za plaćanje u inostranstvu. Oni su dužni da to vrate tek nakon što bude formiran nov kabinet i njihov mandat se i zvanično završi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana