Univerzal banka povećava kapital

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas, B92

Univerzal banka je podnela NBS na saglasnost informaciju o merama za povećanje kapitala kako bi se već uplaćenih 6,25 miliona evra uključilo u dopunski kapital.

U izveštaju sa vanredne sednice svoje Skupštine, Univerzal banka navodi da je NBS u decembru prošle godine donela novu odluku o načinu utvrđivanja kapitalne adekvatnosti kod banaka i njome uspostavila mnogo restriktivniju metodologiju od one koja je važila do tada, „čime je adekvatnost kapitala kod svih banaka smanjena“.

Strane banke su, navodi se u izveštaju, povukle kapital iz svojih matica, a Univerzal banka je potražila investitore na domaćem i stranom tržištu. Kako je nominalna cena njene akcije dvostruko viša od tržišne, a kako po Zakonu o privrednim društvima emisiona cena akcije ne može biti niža od nominalne, Banka nije mogla da poveća kapital kroz emisiju akcija, nego se odlučila na „obezbeđivanje subordinirane obaveze koja se pod određenim uslovima može uključiti u dopunski kapital Banke“, navodi se u izveštaju.

Narodnoj banci Srbije podneta je informacija o tome i zatražena saglasnost da se već uplaćenih 6,25 miliona evra uključe u dopunski kapital Banke. Ovim iznosom subordiniranih obaveza Banka je, tvrdi se, obezbedila adekvatnost kapitala malo iznad propisane, a namerava da do kraja godine na isti način obezbedi još šest miliona evra kapitala.

Prošle nedelje je guverner NBS Dejan Šoškić potvrdio da NBS vrši superviziju poslovanja Univerzal banke, a mediji su špekulisali da je predmet provere njena vlasnička struktura, odnosno da se sumnja da Miroslav Mišković u toj banci ma veći udeo nego što pokazuje Centralni registar hartija od vrednosti. Nijedan od akcionara Univerzal banke nema pet odsto udela u njoj, a Delta investment je treći po veličini akcionar sa nešto iznad 4,9 odsto akcija.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana