Španija zatražila kredit do 100 milijardi evra

Objavljeno: 25.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug, B92

Španija je zvanično zatražila spasilački kredit u vrednosti do 100 milijardi evra od partnera iz evrozone, navedeno je u pismu.

To pismo ne sadrži nove cifre, a prošlonedeljni izveštaj nezavisnih revizora pokazao je da će španskim bankama biti potrebno do 62 milijarde evra da bi preživela ozbiljne, trogodišnje finansijske poteškoće.

Na zajam koji su ponudili njeni partneri iz evrozone, Španija gleda "veoma pozitivno", rekao je španski ministar ekonomije Luis de Gindos u pismu upućenom šefu Evrogrupe Žan-Klod Junkeru.

De Gindos je rekao da će španska vlada ponuditi "svu raspoloživu pomoć" kada se bude odlučivalo o kriterijumima podobnosti zajma, uslovima, potrebnim merama i definiciji ugovora.

Cilj je da se na vreme okonča memorandum o razumevanju kako bi se o njemu raspravljalo na sastanku Evrogrupe 9. jula, koja okuplja ministre finansija 17 zemalja evrozone.

Španski ministar ekonomija je u pismu potvrdio da će novac biti dodeljen posrnulim bankama preko državnog "Fonda za restrukturisanje banaka" (FROB).

De Gindos je izjavio da bi ministri kao "polaznu tačku" trebalo da koriste izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o španskim bankama, zajedno sa rezultatima međunarodnih revizorskih kompanija kao što su nemačka "Roland Berger" i američka "Oliver Vajman".

One su testirale 14 vodećih španskih bankarskih grupacija, ukazujući da bi prema mračnijem scenariju, koji bi mogao potrajati tri godine, španskim bankama bilo potrebno od 51-62 milijarde dodatnog kapitala, dok bi prema standardnom scenariju bankama bilo potrebno samo od 16-26 milijardi evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana