Banke dobro zarađuju na provizijama

Objavljeno: 25.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Banke u Srbiji godišnje zarade više od 35 milijardi dinara ubirajući razne naknade i provizije od svojih klijenata.

Koliko tačno ima provizija, niko nije prebrojao, ali se građanima one uglavnom naplaćuju za oko 80 usluga, dok preduzeća izdvajaju novac po mnogo više osnova.

Naknade se zaračunavaju na bezmalo svaki posao koji klijent ima sa bankom. Zakonski je samo sprečeno bahato ponašanje pojedinih banaka. Sada nijedna banka ne sme da naplati zatvaranje tekućeg računa, dok za ranije vraćanje zajma sme da se zaračuna maksimum jedan odsto na ostatak duga.

Zato su provizije kod platnih kartica i dalje visoke.

Naknada za obradu kreditnog zahteva kreće se i do tri odsto od iznosa zajma. Kod stambenih je ova naknada utvrđena uglavnom u fiksnom iznosu i u pojedinim bankama iznosi 1.000 dinara. Prevremena otplata sada je regulisana maksimalnom tarifom od jedan odsto.

- Ukrali su mi novčanik i banka mi je za blokadu kreditne „viza“ kartice zaračunala čak 1.000 dinara - kaže Beograđanka Slađana M.

- Kada su mi vratili novčanik sa neiskorišćenom karticom, morala sam opet da platim 500 dinara da mi je odblokiraju. Uz to sam ostala i bez novca iz novčanika.

Na šalterima banaka se uzimaju provizije „na sitno“ na svaki račun koji se uplati, što, na kraju, bankama donosi veliku zaradu. Minimalni iznosi kreću se od 20, 30 dinara. Ali ima i primera da određene banke zaračunavaju minimalno 150 dinara po svakom računu, pa vas plaćanje računa od 100 dinara može koštati - 250.

Skupo je i bezgotovinsko prebacivanje novca na sopstveni račun u drugu banku.

- Htela sam da prebacim iznos koji sam dobila prodajom stana sa računa jedne banke u drugu - navodi Katarina L.

- Sama službenica na šalteru dobronamerno me je posavetovala da mi je isplativije da podignem gotovinu i fizički odnesem 50.000 evra u drugu banku nego da mi oni odrade transfer! Tako sam, da bih izbegla proviziju od oko 200 evra, punu torbu novca nosila ulicama.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana