Kako je propala Agrobanka: Krediti za rođake i partijske drugove

Objavljeno: 23.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

U koju god da se nenaplaćenu pozajmicu Agrobanke malo dublje zagrebe, jasno je da su članovi Izvršnog i Upavnog odbora banke sporne kredite dodeljivali uglavnom firmama čiji je vrh, politički ili rodbinski bio blizak SPS-u, DSS-u, pa i nekadašnjem SRS-u.

Ipak, sve se ovo uglavnom dešavalo dok je vladom rukovodio Mirko Cvetković, koji je i ministar finansija.

U moru primera indikativan je slučaj „Velefarma“ kome je Agrobanka dodelila kredit od 20 miliona evra dok je čelni čovek ove kompanije bio Dragoljub Vučićević, inače blizak SPS-u. Naime, Vučićević je poslednjih godina bio blizak socijalistima preko rukovodstva „Galenike“, tačnije generalnog direktora Nenada Ognjenovića koji je na jednu od direktorskih pozicija u „Galenici“ zaposlio Vučićevićevog sina. Takođe, samo dan pre poskupljenja lekova od 11 odsto, „Galenika“ je „Velefarmu“ isporučila robu vrednu 1,1 milijardu dinara na 270 dana odloženog plaćanja.

Vlasnik „Habitfarma“, kome je odobreno oko 60 miliona evra kredita Radoslav Sekulić, pored toga što se pročuo i kao učesnik u aferi sa citostaticima, finansirao je i odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio veoma blizak SPS-u.

Zatim, vlasnik subotičke firme „Azotem“ Peđa Mališanović, oženjen je sestrom bivšeg ministra u vladi Vojislava Koštunice Predraga Bubala. Inače, kako je „Blic“ juče pisao, „Azohem“ je od Agrobanke dobio kredit od 20 miliona evra, a njen predsednik UO Jožef Kasa je do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale ove banke.

Kompanijom „Vujić Valjevo“, kojoj je odobreno preko 10 miliona evra, rukovodi Vidoje Vujić za čijeg se rođenog brata odavno u javnosti govori da je nekada bio član Centralne otadžbinske uprave SRS-a, a potom prešao u redove SNS-a kod Tomislava Nikolića.

- Iza mene nikad nijedna politika nije stajala, kredit od Agorbanke sam dobijao kao komitent banke. Kao prvo, ja sam jedan od akcionara Arobanke, a kao drugo, hipoteka kao zalog za kredit trostruko je veća od same pozajmice - kaže Vujić.

Dušan Antonić, predsednik Izvršnog odbora Agorbanke, nije odgovarao, dok je Rajko Latinović, predsednik Upravnog odbora kratko prokomentarisao da svi snose deo odgovornosti.

- I Upravni i Izvršni odbor banke, kao i NBS. Ovo što se radilo nije srećno ispalo - zaključuje Latinović, inače direktor industrije mesa „Imes“. I njegova firma ima kredit u Agrobanci koji zasad redovno otplaćuje.

I Univerzal banka pod lupom NBS

Guverner NBS Dejan Šoškić potvrdio je da je u toku supervizija poslovanja Univerzal banke iz Beograda. On je istakao će postupanje NBS u kontroli poslovanja Univerzal banke biti „uz puno poštovanje zakona, u interesu finansijske stabilnosti u našoj zemlji“. NBS provera vlasničku strukturu Univerzal banke, kao i druge pokazatelje poslovanja te banke. Univerzal banka je jedina od 33 banke u Srbiji gde svi akcionari imaju udele manje od pet odsto. Jedan od njenih akcionara je beogradski biznismen Miroslav Mišković, za koga se sumnja da preko poveznih firmi ima znatno veće suvlasništvo u toj banci.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana