Španiji za spašavanje banaka potrebno 62 milijarde evra

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni

Bankama u Španiji treba će između 51 i 62 milijarde evra dodatnog kapitala kako bi prebrodile oštar pad ekonomije, što je manje od 100 milijardi evra koliko je Španiji ponudila evrozona.

Kako bi se utvrdilo kolika je međunarodna pomoć potrebna za dokapitalizaciju gubicima pogođenih banaka, španska vlada koristi će saopštenja konsultantskih firmi Roland Berger i Oliver Wyman. Španija je poručila da će pomoć službeno zatražiti u sledećih nekoliko dana, ali detalji o tome kolike su potrebe svake pojedine banke neće biti poznati do septembra.

Zbog slabosti ekonomije i velikih gubitaka banaka, Španija je već mesecima u centru dugotrajne dužničke krize u evrozoni, zbog čega se prinosi na njene obveznice kreću na rekordnim nivoima od kada je uveden evro.

Kako se nivo prinosa na obveznice iznad 7 odsto smatra dugoročno neodrživim troškom finansiranja, a s tim su prinosima Grčka, Portugal i Irska zatražile međunarodnu pomoć, evrozona je nedavno Španiji ponudila pomoć od 100 milijardi evra.

- Kapitalne potrebe su manje od iznosa dogovorenog sa Evrogrupom kako bi se tržištima vratila sigurnost i poverenje, i dovoljno je prostora za provođenje restrukturiranje - kazao je Fernando Restoy, zamenik guvernera Španske centralne banke. Nezavisne revizijske kuće poručile su da tri najveće banke - Banco Santander, BBVA i Caixabank - neće trebati dodatni kapital, čak ni u slučaju da dođe do novog pritiska na njih. Problemi su, poručuju, ograničeni na malu grupu banaka u kojima je država već počela da deluje.

- Sve upućuje na to da će dodatni kapital trebati onim bankama koje je već preuzeo FROB (fond za rekonstruisanje banaka - rekao je Restoy. Četiri banke već su nacionalizovane – Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia i Banco de Valencia. Bankia je već zatražila dodatni kapital od države u iznosu od 19 milijardi evra, dok bi preostalim  bankama trebalo do 20 milijardi evra.

Vlada je poručila da ne očekuje zatvaranje ni jedne banke i tako da će rekonstruisati one koje imaju poteškoćr. Međutim, Joaquin Almunia, poverenik Evropske komisije za tržišno naticanje, izjavio je da bi najmanje jedna banka mogla završiti u stečaju. Inače, nezavisna revizija prvi je korak u proceni situacije u španskim bankama. Drugu, detaljniju reviziju tog sektora provode četiri najveće svetske računovodstvene kompanije - KPMG, Deloitte, Ernst & Young i Price Waterhouse Coopers. Njihova saopštenja biće objavljena u septembru, a omogući će vladi da precizno utvrdi koliko je svakoj pojedinoj banci potrebno svežeg kapitala i treba li ga ubrizgati putem kredita ili kupovinom vlasničkih udela.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana