Odeća i tehnika u Srbiji skuplje nego u EU

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Beta, B92

U Srbiji su cene obuće, odeće i elektronskih uređaja blago iznad proseka EU i više nego u većini zemalja regiona i mnogih bogatijih zemalja.

Ukupan indeks cena u Srbiji za 12 kategorija robe iznosi 57 odsto proseka u EU što je pet procentnih poena više nego 2010, objavio je evropski statistički zavod Eurostat.

Napominje se da su velike razlike u zavisnosti od kategorije, pa je Srbija po cenama struja, gasa i goriva najjeftinija.

Kada je reč o odeći i obući, Srbija je iznad proseka EU jer su cene prešle prosek za jedan i tri procentna poena, za razliku od 2010. kada su bile nešto ispod evropskog proseka sa indeksom cena od 98 odnosno 96 odsto proseka EU.

Treba imati u vidu da je plata u Srbiji među najnižima u Evropi, ali ipak viša nego u Bugarskoj gde je prosek nešto iznad 200 evra, preneo je EurAktiv Srbija

U tom periodu razlika u ceni odeće i obuće u Srbiji i Turskoj bila je oko 15 procentnih poena, a samo godinu dana kasnije ta razlika je preko 35 procentnih poena budući da za odevanje u Turskoj treba izdvojiti 65 odsto proseka u EU.

Kako navodi EurAktiv Srbija, ono po čemu je Srbija ubedljivo najjeftinija su struja, gas i druga goriva, sa indeksom cena od 48 odsto evropskog proseka, što je blagi rast u odnosu na 2010.

U Srbiji su u odnosu na EU dosta jeftinija i alkoholna pića i cigarete - 53 odsto evropskog proseka dok je u 2010. to bilo 49 odsto. Po tom pokazatelju, Srbija je skuplja samo od Makedonije i Albanije.

Izveštaj pokazuje da je prošle godine indeks cena hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji bio na 72 odsto evropskog proseka dok je u 2010. bio na 65 odsto.

U poređenju sa Srbijom, hrana je jeftinija u Bugarskoj 67 odsto proseka EU, Albaniji 70 odsto, kao i Rumuniji i Poljskoj gde su cene hrane na oko 68 odsto proseka cena u EU, a cene hrane su ubedljivo najniže u Makedoniji, čak duplo manje nego u EU.

Cena komunikacija koja obuhvata poštanske usluge, opremu za telefoniranje i telefaks, kao i usluge telefoniranja i faksa, u Srbiji je znatno niža nego u zapadnoevropskim zemljama - 56 odsto proseka EU.

Baš kao i 2010, i prošle godine su od Srbije gledano po ukupnom indeksu potrošačkih cena jeftinije Albanija i Bugarska koje su na 51 odsto proseka cena u EU, kao i Makedonija koja je najjeftinija od 37 obuhvaćenih zemalja sa 45 odsto proseka.

Kada je reč o vrhu lestvice, cene su apsolutno najviše u Švajcarskoj, a među skupljima su i zemlje severne Evrope.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana