Grčka uskoro van evrozone

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamarica, Tanjug, B92

Grčka će za mesec ili za godinu dana, bez obzira na sve, izaći iz zone evra, tvrde analitičari. Grčka je formirala novu koalicionu vladu, ali joj analitičari već predskazuju brzu ostavku i prognoze za tu zemlju ostaju loše.

Da bi ubedila Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond da puste Grčkoj drugi antikrizni zajam od 130 milijardi evra, nova vlada mora da počne da sprovodi program oštrog smanjenja javnih izdataka koji je uslov za dobijanje te pomoći.

Lideri nove vladajuće koalicije nisu, međutim, previše radi da to učine i veruju da će uspeti da ubede kreditore da im daju novac bez sprovođenja drastične štednje.

Lider partije PASOK Evangelos Venizelos spreman je za "veliku bitku" u Briselu. On smatra da je Grčkoj neophodan program za stimulisanje ekonomskog rasta i zapošljavanja.

Demokratska levica, koja se takođe našla u koalicionoj vladi, još je odlučnija. "Grčka mora da postepeno odustane od uslova iz programa pomoći, zbog kojih strada narod", predočio je lider te partije Fotis Kuvelis.

Evrozona, međutim, teško da je spremna na veće preispitivanje uslova iz sporazuma pomoći Grčkoj. Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland su izjavili da Grci moraju da ostanu privrženi obavezama koje su prihvatili i da evrozona moža da učini samo sitne ustupke.

Ako Grčka ne uspe da dobije značajnije ustupke, Demokratska levica može da ne podrži taj sporazum i tada bi se koalicija, a s njom i vlada, brzo raspala.

Ekonomisti su uvereni da će se tako i desiti i to veoma brzo, a na isto već odavno upozoravaju i vodeće svetske banke, uključujući "Banku Amerike", "Morgan Stenli", "Sitigrup".

Analitičari "Banke Amerike" smatraju da Demokratska levica neće podržati revidiran program pomoći jer će im se ustupci kreditora učiniti previše beznačajni, što će dovesti do pada vlade i ići naruku opozicionoj partiji Siriza koja ima velike šanse za pobedu na sledećim izborima.

Odbacivanje ispunjavanja obaveza pred EU i MMF biće prvi korak ka izlasku zemlje iz evrozone, smatra "Banka Amerike".

"Morgan Stenli" ukazuje da pred vladom Grčke stoji previše zadataka koje ona teško da može da ostvari.

Vlada, naime, mora da u najskorije vreme odluči kako da smanji rashode za tri milijarde evra ili za 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), zatim, do 2014. mora da troškove skreše za još sedam odsto BDP kako bi ostvarila budžetske ciljeve koje je propisala EU.

MMF i EU Atina ne treba da očekuje ozbiljne ustupke, ukazali su analitičari "Morgan Stenlija" koji smatraju da ti ustupci mogu biti u vidu sniženja kamatnih stopa na dugove, što bi smanjilo grčke isplate u nekoliko sledećih godina za pet milijardi evra.

Takođje mogu biti produženi rokovi za vraćanje kredita, ali ništa više od toga.

Ako kreditori i učine veće ustupke, postoji veliki rizik da će tranše iz paketa za spasavanje pristizati sa zakašnjenjem - Grčka sada kasni najmanje šest nedelja s unutrašnjim isplatama.

Svi ti činioci mogu dovesti do kraha vlade i to u najskorije vreme, smatra "Morgan Stenli" i najavljuje duge muke za Grčku , s obzirom da je verovatnoća za izlazak Grčke iz evrozone u sledećih 12-18 meseci svega 35 odsto.

Prema analitičarima "Sitigrupa", surova štednja će primorati Grke da odbace evro u sledećih godinu i po dana, nezavisno od toga ko je ušao u koalicionu vladu, budući da će vlada morati da realizuje program stroge štednje, čije će rezultate ocenjivati trojka kreditora.

To će, pak, izazvati nezadovoljstvo u zemlji, naročito među zaposlenima u državnom sektoru koji će, sem otpuštanjima, biti razočarani i rasprodajom državne imovine, s obzirom da vlada planira da od privatizacije zaradi 70 milijardi evra.

Prema sumornoj prognozi "Sitigrupa", početak kraja Grčke označiće sledeća ocena stanja grčke ekonomije i realizacije progama budžetske štednje koju će u septembru ili u decembru dati MMF, pri čemu Fond može odbiti da Grčkoj pusti sledeću tranšu zajma.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana