Monti: Sedam dana do apokalipse

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Guardian

Italijanski premijer Mario Monti je poručio da će sudbina evrozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od “smrtonosne spirale”. Monti kaže da bi to ugrozilo političku i ekonomsku budućnost Evrope.

Monti je upozorio na “apokaliptični ishod” u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače evropske zemlje propadnu, prenosi britanski Gardijan.

Italijanski lider će sledeće nedelje razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoom Olandom i španskim premijerom Marijanom Rahojem u pokušaju da se započne put ka spasu evra i evrozone.Italijanski premijer je rekao da lideri evrozone rade na planu koji će zaustaviti širenje dužničke krize, ali i zadovoljiti odbijanje Nemačke da sankcioniše finansijsku neodgovornost. "Njegovo usvajanje bi bio znak da evrozona želi dalju integraciju", kaže Monti i navodi da u minimalne uslove za pozitivni ishod spadaju uspostavljanje čvršće bankarske unije, sa centralizovanom kontrolom, kao i postojanje zajedničkog evropskog fonda koji bi služio kao garancija za ugrožene evropske privrede.

- U slučaju da ne napravimo pravi dogovor i samit ne bude uspešan, pritisak špekulanata na pojedine zemlje bi bio sve jači, a najslabije zemlje bi bile drastično ugrožene - rekao je Monti.

On je dodao da špekulativni napadi ne bi bili fokusirani samo na one koji su se oglušili o uputstva EU, već i na zemlje kao što je Italija, za koju je rekao da poštuje pravila, ali vuče dugove iz prošlosti.

- Veći deo Evrope bi morao da se nosi sa sve većim kreditnim kamatama, što bi posredno uticalo na privredu, a to je u suprotnosti sa onim što je potrebno za privredni rast - rekao je Monti.

Premijer Italije je dodao bi da u slučaju da pregovori propadnu, frustracija javnosti prema Evropi dodatno narasla.

- Ako na samitu brzo ne rešimo probleme, mišljenje javnosti, ali i država će se promeniti i biće protiv veće integracije. Začeci takvog mišljenja se već vide, čak i u Italiji koja je uvek bila proevropska, ali više nije - rekao je Monti.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana