Breme krize će se slomiti na penzijama

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Ako penzioneri budu pristizali ovim tempom, a zapošljavanje ne bude brže, penzije će iz budžeta morati da se dotiraju sa sumom uvećanom za 65 milijardi dinara svake godine.

Za ovu godinu se ukupna suma koja se dotira iz budžeta popela na čak 290 milijardi, čime može da se pokrije duplo veći budžetski deficit nego što je planirano za ovu godinu, ukazuju podaci Fonda PIO.

- Država je na ivici finansijskog kolapsa i sigurno će se breme slomiti na penzijama. Koliko su one bedne ilustrovaću činjenicom da sam video svog profesora sa fakulteta kako kupuje lek za srce na komad - rekao je Milan Grujić, član Upravnog odbora PIO fonda.

Loš standard penzionera neće biti bolji ubuduće, dok je potrebno sve više novca iz budžeta kako bi se penzije redovno isplaćivale. Razlog je to što smo stara i nezaposlena nacija pa penzioneri mnogo brže dolaze na platnu listu PIO fonda nego što mladi dobijaju posao. Već sad je odnos radnika i penzionera dostigao jedan prema jedan, a smatra se da je održiv odnos tri prema jedan. Predsednik UO PIO fonda Ljubisav Orbović, koji je juče izabran na tu funkciju, kaže da je uveren kako će država morati da nađe način da isplaćuje penzije.

- Standard penzionera je vrlo nizak i ne mogu da rade dodatni posao i zato društvo mora da bude solidarno i da država dotira Fond iznosom koji je potreban da bi se penzije redovno isplaćivale - kaže Orbović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana