Na svakog radnika jedan `foteljaš`

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Prema poslednjim podacima, u privatnom i društvenom sektoru, platu redovno zarađuje 143.212 službenika i čak 114.813 zakonodavaca, funkcionera i menadžera.

O ovolikoj nesrazmeri između "foteljaša" i činovnika, ni sindikalci ni poslodavci ne misle ništa dobro. Naprotiv.

- Na jednog funkcionera praktično dolazi jedan službenik i to je samo još jedna u nizu nelogičnosti u našoj privredi -
kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

On objašnjava da je "do gomilanja ovakvih funkcija došlo, pre svega, otvaranjem raznih agencija i udruženja kojih je nesumnjivo previše, a upravo je time omogućeno da svaka pozicija bude upravljačka".

Broj javnih funkcinera se povećao za pet puta u samo jednoj godini. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, na kraju 2010. je u njihovom registru bilo 4.000 prezimena, a krajem 2011. čak 20.000.

U Anketi o radnoj snazi 49.814 funkcionera i menadžera izjasnilo se da rade za platu kod svog poslodavca, dok su ostali kazali da su vlasnici sopstvenog preduzeća. Samim tim je i njihova kvalifikaciona struktura "šarena". 

Upravljački posao samo sa završenom osnovnom školom obavlja njih 2.132, dok svega 37.586 ima diplomu fakulteta. Ostali su u "zlatnoj sredini".

S druge strane, među službenicima, za razliku od funkcionera, prednjače žene i njih je u ukupnom broju 81.167. I među činovnicima je najviše onih sa srednjom školom, a fakultet ima 12.607.

I u Uniji poslodavaca Srbije računaju da nas ovoliki birokratski aparat i višak fotelja "debelo" košta.

- I jednih i drugih je previše, a neracionalna raspodela zarada u javnim preduzećima i privredi najbolje se vidi kada se uporedi njihova produktivnost. Javni sektor je od 2001. godine proizveo 4,35 milijardi evra gubitaka, dok su sa druge strane prihodi celokupnog privatnog sektora 43,2 milijarde evra - kažu u Uniji.

Osim nepovoljne srazmere u broju upravljačkih i administrativnih pozicija, očigledna je još jedna nelogičnost. A to je nepodudarnost zvaničnog spiska funkcionera, na kojem je čak pet puta manje prezimena nego što ih je u realnosti. 

- U ovom trenutku, odnosno pre raspisivanja izbora, u registru funkcionera je bilo 20.617 prezimena, ali ni to nije konačan broj jer mnoge državne institucije, uprkos obavezi da to čine, nisu dostavile precizne spiskove - objašnjava Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije i dodaje da bi u njihovom registru morali biti pobrojani svi javni funkcioneri, odnosno odbornici, članovi vlade i parlamenta, sudije i tužioci, direktori javnih preduzeća... 

Ona navodi da će se njihov broj uskoro promeniti i imaćemo novi registar čim sve državne ustanove i institucije dostave nova, dopunjena obaveštenja, o broju funkcionera i to počev od lokalnih samouprava pa sve do predsedničkog kabineta. 

U Beogradu 44.200funkcionera
Najviše funkcionera ima Vojvodina. U Anketi o radnoj snazi se čak 36.097 Vojvođana izjasnilo da obavlja neki upravljački posao. S druge strane, najviše službenika ima Beograd. U glavnom gradu platu u administraciji zarađuje njih 44.200.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana