Bez milosti za stari sistem u Grčkoj

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Grčka je dobila novu vladajuću koaliciju, sa predsednikom Nove demokratije Antonisom Samarasom na čelu. Svaka kriza predstavlja i šansu, čak i kada je u pitanju nesrećna Grčka, piše u svom komentaru Spiros Moskovu.

Preteći bankrot, pritisak spolja i socijalno nezadovoljstvo konačno su prisilili Grke na izvesnu pobedu razuma. Samo tri dana nakon izbora održanih u nedelju, Grčka je dobila vladu sastavljenu od tri stranke koja će u parlamentu raspolagati sa 172 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Konzervativna Nova demokratija Antonisa Samarasa, socijalistički PASOK Evangelosa Venizelosa i Demokratska levica Fotisa Kuvelisa mogle su da užu u koaliciju i nakon prethodnih izbora 6. maja, ali su tek sada uspele da to i praktično realizuju. Previše je eksplozivno raspoloženje birača u Grčkoj, previše preteća opasnost od bankrota i previše nezaustavljivo jačanje radikalnog Saveza levice Aleksisa Ciprasa.

Sada je pitanje da li će i kako ta koalicija biti u stanju da reši finansijske, ali i socijalne probleme u zemlji. Nova vlada želi da sprovede politiku štednje i srukturne reforme. Ali dve partije u sadašnjoj vladi su, nakon izbijanja krize 2010. godine, taj kurs u parlamentu odbacile. Samarasova Nova demokratija jednom i umerena Demokratska levica čak dva puta. I sam Samaras je do pre godinu dana bio ubeđen da je politika drastičnog kursa štednje, pogrešan put. Već naredne sedmice lideri koalicionih partija Samaras, Venizelos i Kuvelis odlaze na samit Evropske unije kako bi za grčki narod postigli najbolje moguće rešenje za izlazak iz krize.

Pri tom se, već otprilike, zna šta se može postići, a šta ne. Evropski partneri već su signalizirali da bi mogli da izađu u susret Grčkoj, s obzirom na zakašnjenja u sprovođenju reformi. Procurila je informacija i da bio nova grčka vlada novim obećanjima za suzbijanje korupcije i utaje poreza mogla da postigne nove kompromise koje bi onda narodu prikazale kao plodove svoje nepopustljive politike i novih pregovora. A ako ništa ne postigne u Briselu, opet će krivica pasti na druge.

Ali ko novu vladu sprečava da se ubedljivo obračuna sa korupcijom i utajom poreza, a potom da traži kompromis? Evropa mora pokazati odlučnost. Ona treba da pristane na izvesno labavljenje drastičnih mera štednje, da pristane na impulse u cilju jačanja privrednog rasta i konkretne mere kojima se jača položaj siromašnih slojeva društva. Ali Brisel više ne sme da pokazuje milost prema starom političkom sistemu Grčke.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana