Zemlje EU ne snose krivicu za ekonomsku krizu

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Kriza evra brzo se našla u centru pažnje samita G20 u meksičkom gradu Los Kabosu. Predstavnici Evropske unije odbacili su krivicu za usporavanje globalnog rasta u svetu. 

 Visoke temperature nisu bile razlog što je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo vatreno reagovao.

On se naljutio zbog prekora da Evropljani reaguju presporo i da nisu u stanju da savladaju krizu:

- Za razliku od nekih zemalja G20, zemlje Evropske unije su demokratske i mi naše odluke donosimo demokratski. Ponekad nas to košta malo više vremena, jer imamo uniju od 27 država, ali, iskreno rečeno, nismo ovde došli da nas drugi uče demokratiji ili vođenju ekonomske politike - rekao je Barozo.

On je ukazao i da EU najviše uplaćuje u Međunarodnu monetarni fond, instituciju koja deluje za dobrobit svih zemalja, iako se sada čini da ona jače pomaže prezadužene evropske zemlje: - Finansijska stabilnost, koja mora postojati i u zemljama članicama Evropske unije, nedvosmisleno je u interesu svih i nema razloga da MMF ne pruža svoj udeo u tome - rekao je Barozo i kritički nastavio: „Uostalom, cela finansijska kriza nije potekla iz Evrope već iz Severne Amerike. A naš finansijski sektor je oštećen neozbiljnim metodama primenjivanim u pojedinim segmentima finansijskog sektora.

Slično, samo umerenijim tonom, reagovao je i predsednik EU Herman van Rompej. On je dodao da su Evropljani ubeđeni da će savladati krizu s obzirom na pobedu onih snaga na izborima u Grčkoj, koje se zalažu za ostanak te zemlje u evro-zoni i zaključio: „Potrebno nam je vreme da savladamo krizu u evro-zoni, ali mi ćemo učiniti sve kako bi je prebrodili.“

Van Rompej je ukazao i na one koji veštački održavaju nisku valutu i time ostvaraju ogroman trgovinski suficit. On ih nije direktno imenovao, ali svima je jasno da se radi o Kinezima. „Unija ispravlja svoju unutrašnju neuravnoteženost. Nadamo se da će i članice G20 isto tako izjednačiti svoj eksterni disbalans“, rekao je Van Rompej.

Predsednik Eu je dodao da od samita G20 očekuje opredeljenje za rast, otvaranje novih radnih mesta i mere za stabilnost svetske privrede, kao i liberalizaciju trgovine i investicija. Isto razmišlja i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je ukazala na akcioni plan koji se mora usvojiti u Los Kabosu u cilju poboljšanja rasta i zapošljavanja.

- Svaki kontinent moraće da dâ svoj doprinos, a posebno mi Evropljani. Mi ćemo zajedničkim političkim kursom u EU pokazati odlučnost u reševanju problema i to kombinacijom sprovođenja strukturnih reformi, konsolidacijom budžeta i impulsima za rast -
rekla je nemačka kancelarka.

Nakon toga je na samitu zavladala opuštenija atmosfera. Predsednik SAD Barak Obama, ali i meksički predsednik, pohvalili su angažman nemačke kancelarke Merkel u savladavanju krize u Evropi.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana