Odzvonilo rejting agencijama?

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Čini se da je rejting agencijama u EU odzvonilo. Ne samo da Evropska komisija želi da smanjiti njihov uticaj već i aktelni predlog Evropskog parlamenta ukazuje na još strožiji nastup evropskih institucija. 

Evropski parlament najavio je da će učiniti sve kako bi smanjio uticaj rejting agencija, pre svega kako bi čuvari boniteta država i preduzeća ubuduće imali manje uticaja na finansijskim tržištima.

Tako će se pododbor za ekonomiju u Evropskom parlamentu danas (19.6.) izjasniti za pooštrenje predloga Evropske komisije u kojem se traži regulisanje rejting agencija. Predlog je sastavljen na 20 stranica i očekuje se da će ga prihvatiti ne samo socijaldemokratski već i konzervativni zastupnici Evropske pučke stranke, a time i velika većina evropskih zastupnika.

U predlogu se zagovara još strožiji pristup nego što je to zatražio poverenik Michel Barnier u novembru 2011. godine. Konkretno, zahtev predviđa da rejting agencije za svoje mišljenje snose odgovornost u kaznenom pravu, što je izazvalo žestoke reakcije u spomenutoj branši. Ukoliko zastupnici prihvate ovaj predlog, tada bi se otvorila vrata lakšoj i privremenoj zabrani objavljivanja ocene kreditne sposobnosti, a da se u sukobu ne preti temeljnim pravima slobode izražavanja.

Moć rejting agencija

Velika nelagoda vodilja je evropskih zastupnika prilikom glasanja o moći i uticaju rejting agencija. Zastupnici žele da pre svega smanje moć "velikoj trojci", agencijama Moody’s, Fitch i Standard & Poor’s (S&P), a to su upravo one tri agencije koje su međusobno u svetu gotovo isključivo podelile tržište za procenu boniteta poduzeća i država.

Zbog toga evropski zastupnici u svojim zahtevima koji nadilaze sve stranačke granice, od Evropske komisije traže da ona najkasnije za tri godine predstavi studiju izvodljivosti za stvaranje vlastite i u potpunosti evropske rejting agencije.

Obaveza rotacije

Nadalje se zahteva uvođenje stroge obaveze rotacije, a to znači da preduzeća ne mogu trajno zapošljavati samo jednu rejting agenciju, već moraju najkasnije da svake tri godine povere zadatak ocene kreditnog boniteta jednoj drugoj agenciji.

Same rejting agencije pak u svojoj argumentaciji navode da je za procenu kreditne sposobnosti preduzeća koja posluju na berzama potrebno iskustvo i velik broj osoblja kog mali konkurenti uopšte bi mogli da imaju.  Od evropskih parlamentaraca čuli su se glasovi da bi ovakvi zahtevi mogli samo još više da osnaže postojeće tri velike rejting agencije.

Ipak, činjenica da Evropski parlament ima zajedničku liniju, predstavlja snažnu poziciju u obrani ovog stava. Jer pregovori sa zemljama članicama tek predstoje.

I dok se pojedini parlamentarci potajno nadaju da će ministri finansija zemalja članica ponovno ublažiti predlog Evropskog parlamenta, jedan briselski političar već sad trlja ruke. Michelu Barnieru je već kod prezentacije svog predloga pozvao Evropski parlament da bude nešto strožiji nego što su to bili Barnierovi kolege u Evropskoj komisiji i tu želju su parlamentarci i ispunili.

Ipak, Evropska unija i Evropa daleko su još od svoje ili svojih rejting agencija kojima bi mogli barem donekle parirati velikoj američkoj trojki. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana