Udruženje Franak tužilo osam banaka

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Hrvatska udruženja Franak i Potrošač institucionalizovala su saradnju sa udruženjima bankarskih klijenata Efektiva u Srbiji i Franak u Bosni i Hercegovini.

Tako da se može očekivati da organizovani otpor klijenata samovolji banaka postane regionalno koordiniran.

Zasad je sigurno da će 8. jula početi suđenje po prvoj kolektivnoj tužbi dva hrvatska udruženja podnetoj protiv osam poslovnih banaka, a zbog kredita u švajcarskim francima.

- Te banke su tužene na temelju dve okolnosti: nepoštene primene valutne klauzule i nepoštene primene promenljive kamatne stope - pišu regionalni mediji. 

U Hrvatskoj 75.000 građana ima kredite indeksirane švajcarskim francima, a mesečna rata im je prethodnih godina uvećana u proseku za 1.700 kuna (1 evro oko 7,5 kuna).

Zahvaljujući tom uvećanju, oko dve milijarde kuna je otišlo bankama, a broj zaplena zbog nemogućnosti plaćanja prispelih rata povećao se 33 puta.

Aktuelno zaoštravanje evropske dužničke krize i neizvesni grčki izbori, naterali su Švajcarsku da razmišlja ne samo o novom obaranju vrednosti svoje valute nego i o uvođenju ograničenja kretanju novog preplašenog kapitala, koji bi utočište potražio u Švajcarskoj. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana