Banke neće zabranjivati isplatu plate

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Poslovne banke od 1. jula, ipak, neće zabranjivati isplatu plata bez pratećih poreza i doprinosa, već će svakog dana Poreskoj upravi slati podatke o takvim transakcijama. A da li su uz zarade pravilno obračunati i prateći troškovi proveravaće i dalje, i to naknadno, samo poreski inspektori.

Banke su i do sada Poreskoj upravi slale podatke o isplaćenim platama i naknadama, doduše jednom mesečno. Rezultat je oko 55.000 preduzeća koja svojim zaposlenima ne pokrivaju ni zdravstveno, niti "pišu" penziju, a do budžeta ne stižu porezi. Ukupna poreska dugovanja, a doprinosi i porezi na zarade su samo njihov deo, u Srbiji su dostigla iznos od oko 700 milijardi dinara.

- Od početka jula imaćemo izveštaje poslovnih banaka na dnevnim nivou. Dobijaćemo podatke o svim nalozima za isplatu i na osnovu toga ćemo raditi kancelarijsku i terensku kontrolu tačnosti obračuna poreza i doprinosa - kažu u Poreskoj upravi. 

Pod lupom poreskih inspektora tako će i dalje biti samo oni koji isplaćuju zarade i to legalno. Van njihovog domašaja i dalje će ostati poslodavci stotine hiljada radnika angažovanih na crno, kao i oni koji zaposlenima na račun uplaćuju samo deo plate. U svakodnevnoj prepisci poreznika i bankara neće se naći ni radnici koji odlaze na posao, ali ne primaju ni dinara. Sindikati procenjuju da ih je u u Srbiji i 100.000 radnika.

- Ova kontrola se odnosi na legalne tokove. Crnu ekonomiju ne možemo da kontrolišemo. Što se tiče firmi koje ne plaćaju zarade, onog momenta kada budu imali sredstva na računu, moraće da ih isplate. Tada ćemo kontrolisati obračun poreza i doprinosa - kažu poreznici. 

Jedinstveni račun za uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih trebalo bi da profunkciniše sledeće godine. Novi koncept naplate predviđa mesečnu evidenciju radnog staža i doprinosa, umesto dosadašnjih godišnjih obrasaca. Novi princip naplata znači da će poslodavci poreze morati da prijave pre isplate zarada i da će sve raditi elektronski.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana