NLB u opasnosti od tihog preuzimanja

Objavljeno: 15.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Agencija za upravljanje državnom imovinom upozorila je kako će prihvatanjem novog zakona o bankarstvu belgijska grupacija KBC biti u mogućnosti tiho da preume kontrolu u NLB-u.

Slovenska agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN) u četvrtak je zastupnike u parlamentu pismom upozorila na opasnost tihog preuzimanja Nove Ljubljanske banke (NLB) od strane belgijske bankarsko-osiguravajuće grupe KBC ako se prihvati novi zakon o bankarstvu koji bi dopustio da se najveća slovenska banka, većinski u državnom vlasništvu, dokapitalizira hibridnim instrumentima.

Belgijska grupacija je 2002. kupila 33 odsto NLB-a, ali je od 2007. smanjila svoj vlasnički udeo na sadašnjih 25 odsto, nakon što joj nije omogućeno da poveća svoj vlasnički udeo na većinski paket, kako bi u banci imala kontrolu.

Izmenama zakona o bankarstvu koji je slovenska vlada u parlament uputila po hitnom postupku i o kojem će parlament odlučivati u petak omogućilo bi da se dokapitalizacija NLB-a, umesto svežim kapitalom, izvrši izdavanjem hibridnih instrumenata koji se pod određenim uslovima mogu pretvoriti u vlasnički kapital, takozvanih "co-co" akcija (contingent convertible bonds).

Sumnja se da se zakonskim predlogom omogućuje "tiha prodaja" najveće slovenske banke.

Za skupštinu deoničara NLB-a, koja će se održati 27. juna, pripremljen je predlog da se dokapitalizacija banke od 380 miliona evra izvrši zamenom novih 5,5 miliona akcija banke za co-co akcije, te dodatnom ponudom još 1,89 miliona novih akcija koje bi se prodavale bez prospekta.

Cena novih akcija NLB-a bila bi 68,71 eura

Nakon što su velike rezerve prema takvoj mogućnosti iznele oporbene stranke, AUKN koji sadašnje vlada namerava da ukine u četvrtak je u posebnom pismu zastupnike upozorio da bi zakonsko rešenje koje predlaže sadašnja vlada belgijskim suvlasnicima ubrzo omogućilo da svoj udeo u banci podignu na 55 odsto, dok bi se udeo države i s njom povezanih fondova u vlasničkoj strukturi smanjio na 35 odsto i to bez premije za preuzimanje kontrolnog udela.

U agenciji su upozorili da je mogućnost da Slovenija izgubi vlasničku kontrolu u svojoj najvećoj banci vrlo velika sa obzirom na rokove koji su joj postavljeni za dokapitalizaciju i s obzirom na to da će ove godine morati  da uzvrše dodatne rezervacije zbog loših investicija.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana