Korak napred u zaštiti potrošača: odzvonilo naplati slanja opomena!

Objavljeno: 15.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

 

Ministarstvo ekonomije u Hrvatskoj, kako neslužbeno saznaje Novi list, priprema izmene Zakona o zaštiti potrošača kojima će se, konačno, bankama, ali i svim ostalim, kako ih zakon definiše, »trgovcima«, dakle i javnim preduzećima, teleoperaterima i drugima, u potpunosti zabraniti naplaćivanje slanja opomena!

Time će se, prvi put do sada, slanje opomena onima koji dug nisu podmirili na vreme, zakonski regulisati, a banke slanje opomena, čiji je realni trošak oko 150.00  dinara, više neće smeti da se naplaćuje i po 1500.00, pa čak i 3000.00 dinara

U većini slučajeva, banke sada prvu obavijest o nepodmirenom dugovanju šalju u roku petnaestak dana od nepodmirivanja duga i naplaćuju je 460.00 dinara, sledi zatim prva opomena čiji se trošak kreće od 700.00 do 1100.00 dinara, u nekim bankama i sto kuna, treća pak, kod većine banaka, košta oko sto, ali i po 3000.00 dinara.

Zakon o obveznim odnosima, jedini koji, uopšte, sada spominje opominjanje dužnika, kaže kako poverilac nije dužan dodatno da opominje dužnika nakon što mu je dostavio račun sa tačno utvrđenim datumom prispeća. Isti zakon, međutim, ne kaže kako poverilac opomenu, ukoliko je šalje, sme ili ne sme naplatiti, a pogotovo nigde nisu propisane tarife po kojima banke, svi davaoci usluga uopšteno, opomene mogu da naplaćuju. Ti su iznosi zato isključivo proizvod kalkulacije onih koji opominju.

Prema neslužbenim najavama, u Zakon o zaštiti potrošača ući će odredba koja će naplaćivanje opomena u potpunosti zabraniti, uz napomenu kako se trgovac, odnosno davalac usluga, naplatiti može samo iz zatezne kamate zbog neplaćenog računa.
Ni to, međutim, smatraju u potrošačkim udruženjima, nije najsretnije rešenje. Boje se, naime, da će zbog zabrane naplate opomena banke i davatelji usluga, javna preduzeća, u potpunosti prestati opomene da šalju potrošačima, svojim dužnicima. Javna rasprava o tome, u kojoj bi delovale i potrošačka udruženja, međutim, u potpunosti je izostala.

Kako se žale u Savezu udruženja za zaštitu potrošača sa sedištem u Splitu, ili pak u Potrošačkom forumu, tek su 12. juna u utorak, iz Ministarstva ekonomije primili pismo, poštom, kojim ih Ministarstvo poziva da do ponedeljka, 11.juna, dostave mišljenje na istovremeno im dostavljeni tekst predloga izmena Zakona o zaštiti potrošača! Kako ističe predsednik potrošačkog saveza Nenad Kurtović, budući da to pismo na sebi nosi datum 4. jun, u potrošačkim urzženjima pitaju se zašto im ono nije dostavljeno ranije e-poštom, jer bi im se tako omogućilo da učestvuju u kakvoj-takvoj javnoj raspravi.

- Svaki dodatni komentar ovakvog ponašanja Ministarstva ekonomije smatramo suvišnim, a Vama i Vašim saradnicima ostavljamo da sami procenite, i odlučite, šta se može preduzeti da se ovakav propust ispravi i da se ubuduće ne ponovi - zaključuje Kurtović u svom pismu Ministarstvu i medijima, ogorčen činjenicom da se potrošačkim udruženjima, namerno ili slučajno, nije dalo nimalo vremena da predlog novog zakona pročitaju i dostave Ministarstvu svoje mišljenje

Odbijen zahtev

Tako im nije pružena niti prilika da predlože da se u izmenjeni zakon uvrsti odredba kojom bi se opomene dužnicima naplaćivale, ali iznosima koji pokrivaju stvarne troškove, dakle trošak papira i poštanske marke. U protivnom, kaže predsednica osečkog Potrošačkog foruma Mira Brumerček-Lukačević, postaje pitanje hoće li se opomene, odnosno saopštenja o kašnjenju plaćanja, uopše slati.

- Ima zaboravnih ljudi ili starije populacije koja se najbolje ne snalazi u silnim računima i papirologijom, pa njima obaveštenje dobro dođe. Takvo obaveštenje, međutim, nipošto ne bi smola koštati više od 150 dinara- ističe Brumerček-Lukačević. Njena potrošačka udruženja prošle godine Ustavnom sudu podnela su zahtjev za ocenom ustavnosti naplate opomena u iznosima od nekoliko desetaka, do stotinu  pa čak i 3000.00 dinara, međutim zahtev je odbijen.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana