Evro će opstati

Objavljeno: 15.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Američki ministar finansija Timoti Gajtner smatra da ne treba potceniti političku rešenost evropskih lidera.

Timoti Gajtner, sekretar Trežerija, čovek koji je u Obaminoj vladi zadužen za finansije i ekonomiju, uveren je da će evropski projekat monetarne unije opstati, zato što ne treba potceniti političku rešenost evropskih lidera, jer reč je o „projektu koji je stvaran decenijama”.

- Prema onome što od njih čujemo na forumima i što nam govore privatno, oni će učiniti sve što je neophodno da to postignu - rekao je Gajtner u razgovoru koji je preksinoć vodio u Savetu za spoljne odnose, upriličenom povodom novog samita G-20 koji se iduće nedelje održava u Meksiku.

On se ne slaže sa ocenom da evropski lideri odlažu problem ili se sa njim ne suočavaju blagovremeno.

- Ja mislim da oni čine veoma teške stvari da otvore perspektive dugoročnog rasta, da smanje troškove svojih ekonomija da bi bile konkurentnije, da smanje svoje dugoročne fiskalne deficite i rekonstruišu finansijski sistem”. „Evropski lideri ne umanjuju rizike niti nam govore da na raspolaganju imaju mnogo vremena. Svesni su i da treba da učine mnogo više da smire finansijsko tržište i obnove poverenje investitora - ocenio je Gajtner, ukazujući da je ovo četvrta po redu velika eskalacija krize, na koju lideri EU sada reaguju drugačije nego u prethodnim situacijama.

Sada se, po njemu, govori o tri važna koraka koji su neizbežni da bi se iz krize izašlo. Prvi je stvaranje bankarske unije, drugi formiranje većeg fonda za vanredne situacije, a treći čine mere za podsticanje rasta. To su novi element antikrizne strategije.

SAD podržavaju projekat monetarne unije EU, „ali ne možemo da je želimo više od njih, niti da umesto njih odaberemo mere za njen opstanak”, rekao je Gajtner. „Reč je o 17 zemalja i o neverovatno teškim politikama. Oni su ti koji treba da utvrde šta je funkcionalno za njih, a mi smo tu da maksimalno budemo od pomoći”.

Gajtner ne misli da Amerika treba da bude glasnija u davanju saveta Evropi kako da reši svoje probleme, niti je u prilici „da ispiše ček” koji bi im olakšao situaciju u koju su dospeli.

- To, prvo, ne bi moglo da bude odbranjeno kod kuće, a, drugo, reč je o veoma bogatom kontinentu koji je sposoban da rešava svoje probleme. Americi je potrebna jaka Evropa koja stalno jača, evropske slabosti nam nisu od koristi - rekao je još Gajtner, u dosad možda najdirektnijem istupanju nekog člana Obamine vlade kad je reč o odnosu SAD prema problemima u EU.

Vašington je dosad uglavnom pružao verbalnu podršku potezima sa druge strane Atlantika, dok je iza scene nastojao da smiruje brige o mogućim posledicama prelivanja evropske finansijske krize na domaću ekonomiju.

Izuzetak je donekle bio otvoreni poziv Obame Grčkoj da ostane u evrozoni, upućen sa susreta sa novinarima u Beloj kući prošlog petka.

Na pitanje da je zadovoljan nemačkom ulogom u tekućoj krizi, Gajtner je odgovorio da „nije fer smatrati je jedinim izvorom problema danas”.

- Ono što Nemačka govori to je da je neophodno da se obezbedi da monetarna unija funkcioniše stabilno na dugi rok. Mi smo spremni da to podržimo značajnim resursima, ali da bi to bilo od koristi, neophodno je da se nastave reforme“. „Širom Evrope sprovode se veoma teške reforme, svi su svesni njihove hitnosti, postavljen je dobar program, angažovani sposobni ljudi. Ulog je veoma visok i za Evropu i za sve nas ostale - zaključio je Gajtner.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana