Razvojna banka Vojvodine optužena za pranje novca?

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Uprava za sprečavanje pranja novca podnela je prijavu za privredni prestup protiv Razvojne banke Vojvodine i odgovornog lica u toj banci. Prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneta je zbog neovlašćenog obavljanja transakcija jednog preduzeća čiji su finansijski tokovi bili stavljeni pod nadzor Uprave. 
 
U Razvojnoj banci do juče nisu primili nijedna dokument ni od Uprave za sprečavanje pranja novca niti od pravosudnih organa. U saopštenju koje su tim povodom izdali kaže se da se Banka u svakom pogledu pridržava zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Sav njihov rad i procedure usklađeni su s pomentuim propisom. Ukoliko se ispostavi da u prijavi koju je Uprava za sprečavanje pranja novca podnela ima elemenata za ispitivanje odgvornosti zaposlenih u ovoj kući, oni će preduzete sve što je potrebno da bi se zaštitilo zakonito poslovanje. Klijenta koji kod njih imaju račun a čiji računi su pod nadzorom Uprave je dvadesetak. Zato juče nisu mogli da kažu koga je Uprava imala u vidu kad je podnosila prijavu.

U Razvojnoj vojvođanskoj su iznenađeni time što se dokument s oznakom „Strogo poverljivo” pojavio u medijima i na sajtovima, a pre nego što su oni obavešteni o sadržaju. Od nadležnih očekuju da preduzmu sve mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Vest je objavio je antikorupcijski sajt „Pištaljka„. Banka je ranije bila obaveštena o tome da o svim transakcijama, za klijenta pod prismotrom, prethodno mora da obavesti Upravu, ali ona to nije učinila prilikom isplate naloga u vrednosti od 6.192.000 dinara, čime je, navodno, prekršila odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Razvojna banka Vovodine, bivša Metals banka, u većinskom je vlasništvu Vlade Vojvodine.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić je objasnio da Uprava ne sumnjiči Razvojnu banku Vojvodine za pranje novca već je prijava podneta zbog kršenja propisa o sprečavanju pranja novca.

On je naveo da je u 2010. godini Uprava podnela 19 prijava za privredni prestup, a pokrenuto je šest optužnih predloga i donete su dve presude, dok su dve prijave odbačene. U 2011. godini Uprava je podnela 25 prijava za privredni prestup, pokrenuta su dva optužna predloga i doneto šest presuda, a dve prijave su odbačene. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana