Država nema novca za subvencije

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Subvencije države za stambene kredite i poboljšanje energetske efikasnosti su - potrošene. Od ukupno 1,7 milijardi dinara, koliko je Uredbom o subvencionisanim stambenim kreditima opredeljeno iz budžeta za pomoć građanima prilikom kupovine kvadrata, ostalo je novca za još svega oko 100 zahteva, saznaju "Novosti" u Ministarstvu finansija.

U bankama kažu da je interesovanje za stambene zajmove nezapamćeno, a kako je Kamatica juče pisala, prijem novih zahteva već je obustavljen.

U Ministarstvu za prostorno planiranje ističu da pokušavaju da nađu rešenje kako bi se obezbedila dodatna sredstva, a svakako će za tu namenu tražiti još novca i prilikom rebalansa budžeta. Svi oni građani kojima je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita odobrila subvenciju nemaju razloga za brigu jer su njihovi zahtevi već ušli u kvotu.

Takođe, "planule" su i subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti i za manje od dve nedelje potrošeno je planiranih 300 miliona dinara, pa banke više ne primaju zahteve za kredite. Bankama je, naime, u ponedeljak data instrukcija da obustave prijem zahteva. U Ministarstvu za prostorno planiranje navode da je iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbeđeno dodatnih 200 miliona dinara, ali postoji formalni problem jer tehnička vlada ne može da promeni uredbu.

- U kratkom roku potrošeno je svih 300 miliona dinara za energetsku efikasnost, odnosno banke su rezervisale ukupna predviđena sredstva - kaže za "Novosti" Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje.

 - Za klijente banaka kojima je Fond za zaštitu životne sredine odobrio subvencije za energetsku efikasnost, isplate će biti realizovane. Međutim, klijenti kojima je banka odobrila kredite do 11. juna, a ne nalaze se na spisku koje je Fond odobrio do tog dana, moraće da sačekaju da država obezbedi dodatna sredstva  - kažu u Prokredit banci. 

Subvencionisani krediti za energetsku efikasnost, prema uredbi, predviđeni su za najširi spektar radova, kojima će građani poboljšati iskorišćenost energije u njihovim domovima -zamena spoljašnje stolarije, postavljanje izolacije, ugradnja energetski efikasnih peći, toplotnih pumpi, opreme za sagorevanje biomase... Zajmovi su u dinarima ili vezani za evro, uglavnom do maksimalnog iznosa od 1,5 miliona dinara, odnosno do 15.000 evra i sa rokom otplate od pet godina. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana