Grci besni na Evropu zbog Španije

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Grčki političari su besni zbog načina na koji je Španija dobila pomoć od Evropske Unije i traže bolje uslove vraćanja svog zajma.
Oni konstatuju da su njihovoj zemlji uz finansijsku injekciju nametnute stroge mere štednje, dok je Špancima gotovo bezuslovno dato 100 milijardi evra za spas bankarskog sektora.

Grčka levičarska partija Siriza, kojoj se prognoziraju velike šanse da bi mogla da pobedi na ponovljenim parlamentarnim izborima, saopštila je da je EU ovakvom odlukom odustala od svoje politike štednje.

- Sporazum sa Španijom je u potpunosti suprotan onom koji je potpisan sa Grčkom pre dve godine. Našem narodu su nametnuta stroga pravila, uključujući i nadzor, redovno podnošenje izveštaja i inspekciju famozne trojke - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - smatraju u Sirizi.

Oni dodaju da je od Španaca samo zatraženo da restrukturiraju svoj finansijski sektor, trenutno blokiran milijardama evra loših i nenaplativih kredita zbog kolapsa španskog tržišta nekretnina.

Partijski lider i mogući grčki premijer Aleksis Cipras kaže da je ovim sporazumom potvrđena ispravnost njegove politike i stavova koje zastupa.

- Sada vidimo da je ekonomska kriza širi evropski problem i da je način na koji je do sada rešavan destruktivan i potpuno neefikasan. A pre dve godine kriza je dovođena u vezu sa navodnom lenjošću i neproduktivnošću Grka - poručio je lider Sirize.

Međutim, juče su predstavnici EU i nemački zvaničnici, suprotno od onog što Cipras tvrdi, poručili da će „trojka" nadzirati način na koji će Španija trošiti 100 milijardi evra zajma. To je u suprotnosti i sa onim što je naciji saopštio španski premijer Marijano Rahoj istakavši da program pomoći ne predviđa nikakvu superviziju.

- Kada ljudi pozajmljuju nekome novac, oni to nikada ne čine besplatno - rekao je komesar EU Hoakin Almunija. On je podsetio da je Evropska komisija predložila Španiji da preduzme dalje reforme, kao što je ubrzanje uvođenja više starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i povećanje PDV.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana