Soroš: Kraj evrozone kakvu je znamo

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-Portal

Džordž Soroš kaže da trenutna kriza evrozone može da se uporedi sa latinoameričkom krizom 1982. i azijskom krizom 1997. godine.

On objašnjava da su u oba slučaja međunarodne institucije "nanele bol" periferiji da bi zaštitile centar i dodaje da sada Nemačka nesvesno igra istu tu igru. 

Čuveni investitor predlaže uvođenje evropske bankarske unije koja bi jamčila za bankarske depozite, osiguranje kapitala za spašavanje ugroženih banaka i jačanje centralizovanog nadzora nad finansijskim institucijama u čitavoj evrozoni su ključne mere za spas zajedničke valute u iduća tri meseca.

Pojedinosti nisu iste, ali ideja jeste, kaže on. Poverenici prebacuju teret na dužnike, a 'centar' izbegava preuzimanje odgovornosti za neravnotežu.

Soroš smatra da je u krizi evra odgovornost centra puno veća nego 1982. ili 1997, jer je upravo centar osmislio manjkavi valutni sistem i propustio da ispravi mane u njemu.

Prema Soroševom mišljenju, institucije evrozone imaju tri meseca u kojima još uvijek mogu da isprave greške i preokrenu trendove.

Ipak, on sumnja da je Nemačka, kao 'centar' evrozone, spremna da podrži tako radikalne mere.

- Ako ne dođe do nezgode poput bankrota Liman bradersa, Nemačka će verovatno učiniti dovoljno da održi evrozonu na okupu, ali će se Evropska unija pretvoriti se u nešto potpuno različito od otvorenog društva koje je nekada podsticalo maštu ljudi - kaže on. 

Soroš dodaje da će "u tom slučaju podela na dužnike i poverioce postati trajna, Nemačka će dominirati, a periferija se pretvoriti u deprimiranu pustoš". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana