Krugman: Katastrofa je već iza ugla

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

- Wow! Još jedan prazni bejlaut, ovog puta za Španiju. Ko je mogao to da predvidi. Odgovor je, naravno, svi - ironično piše nobelovac Paul Krugman. 

On, u novoj kolumni za Njujork Tajms, dodaje da "čitava priča počinje da nalikuje komičnoj rutini - svejedno ekonomija slabi, nezaposlenost raste, banke upadaju u nevolje, vlade priskaču u pomoć - ali opet se nekako spašavaju samo banke, a ne nezaposleni". 

Krugman pritom navodi da je španskim bankama zaista bila potrebna pomoć od bankrota, ali da to nije smelo da se izvede na ovakav način.

- Španija je očito bila na ivici 'začaranog kruga' - dobro poznatog procesa u kom zabrinutost oko solventnosti banaka banke tera da prodaju imovinu, koja ruši cene te imovine, što građane čini još zabrinutijim zbog solventnosti. Vlade tu petlju mogu da razrešei injekcijom gotovine, ali u ovom slučaju je u pitanju i solventnost zemlje, zbog čega je novac morao da dođe iz evropskog fonda - objašnjava on. 

Za njega nije sporna sam progrem pomoći, već činjenica da uprkos svemu što se događa evropski lideri i dalje ne misle da menjaju politiku koja je skoro četvrtinu špankih radnika ostavila bez posla. On napominje i da ECB ne želi da smanji kamatne stope iako sva normalna pravila monetarne politike sugerišu da ih treba oštro smanjivati.

- Godinama se Španiji i drugim problematičnim zemljama govori da se mogu oporaviti samo kombinacijom fiskalne štednje i interne devaluacije, što praktično znači smanjenje plata. Međutim, jasno je da ta strategija ne može da uspe bez snažnog rasta i umerene inflacije. Ali ECB ne radi ništa - nastavlja Krugman. 

On zaključuje da "koji god koreni ove duboke paralize bili, postaje jasno da će za biti nužna potpuna katastrofa da bi se pokrenule neke stvarne mere koje idu malo dalje od spašavanja banaka. Ali nemojte da očajavate - s obzirom na to kako se stvari odvijaju, posebno u Evropi, potpuna katastrofa bi mogla biti odmah iza ugla". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana