EU razmatra najgori grčki scenario

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Srna

Evropski finansijski zvaničnici razgovarali su o najgorem scenariju u vezi sa Grčkom i uvođenju ograničenja na količinu novca koji se može podići sa bankomata.

Razmišlja se i o kontroli kapitala i granica sa Grčkom, a možda i sa još nekim zemljama.

Zvaničnici Evropske unije rekli su da su ove ideje deo većeg plana. Oni su naglasili da se samo razgovaralo o pripremama za slučaj da Atina odluči da izađe iz evrozone, a ne o konkretnim planovima.

Diskusije su vođene pošto raste bojazan da bi grčka levičarska stranka Siriza mogla da pobedi na izborima u junu. Ova partija protivi se sporazumu Atine sa međunarodnim kreditorima i oštrim merama štednje.

Osim mogućnosti da se ograniči iznos koji se može podići sa bankomata, zvaničnici su razgovarali i o mogućoj suspenziji Šengenskog sporazuma.

 - To nisu političke diskusije, nego razgovori među finansijskim stručnjacima koji moraju da budu spremni za svaku mogućnost. To je odgovorno planiranje. To je sve – planiranje za slučaj najgoreg scenarija", rekao je neimenovani izvor. 

Drugi zvaničnik je ukazao da se još ispituje da li postoji pravna osnova za takve ekstremne mere. Ogromna većina Grka, 75 do 80 odsto prema anketama, podržava ideju da zemlja ostane u zoni evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana