Treba li Srbiji 53 državna sekretara?

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

U Vladi Republike Srbije, uz 17 ministara sedi čak 53 državna sekretara i približno toliko pomoćnika, pokazuje istraživanje „Politike”. Što znači da svaki ministar, u proseku ima po deset „desnih ruku”, ali mi nemamo efikasnu državu.

Svaki od državnih sekretara ima osnovnu platu od najmanje 93.000 dinara. Na to još ide i dodatak za minuli rad, ali i putni troškovi. To znači da se iz budžeta samo za njihove plate, bez drugih troškova rada, mesečno izdvaja više od pet miliona dinara, pokazuje naša računica. Godišnje to je više od 60 miliona dinara.

Koliko ukupno košta njihov rad – nije poznato. U Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije ne postoji jedinstveni registar o tome koliko ih ima, kao i koliko su njihovi mesečni troškovi.

„Politika” je do ovih podataka došla „pešački”. Od ministarstva do ministarstva, prelistavajući informatore o radu, koje su, po zakonu, dužni da dostavljaju povereniku Rodoljubu Šabiću. Iako su budžetski korisnici obavezni da na prvoj strani internet prezentacije postave ovaj dokument na sajtu Ministarstva infrastrukture nismo uspeli da ga pronađemo. Ipak, najveći broj državnih sekretara ima osnovnu zaradu od 93.600 dinara. Izuzetak je jedino Ministarstvo kulture gde tri državne sekretarke, sudeći prema Informatoru o radu, imaju plate od po 203.000 dinara. Naš izvor iz vlade kaže da se na tu sumu obično dodaje i minuli rad, ali i dnevnice, odnosno putni troškovi.

Ima državnih sekretara koji su više na putu, nego što su u kancelariji. Za to, naravno naplaćuju putne troškove. Dnevnica za Brisel, omiljenu destinaciju srpskih političara, na primer, iznosi oko 80 evra. Sve zavisi od zemlje do zemlje. Za put u Bosnu i Hercegovinu dobija se dnevnica od oko 50 do 60 evra. Naravno, ima i onih državnih sekretara koji se odriču dnevnica – kaže naš sagovornik.

Njihova primanja uređuju se Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta. Iako top menadžeri u privatnom sektoru imaju mnogo veće zarade nego državni sekretari, pitanje je da li je Srbiji zaista neophodno toliko najbližih saradnika ministara.

Najviše državnih sekretara imaju oni ministri koji su posle, rekonstrukcije vlade dobili još neke resore. Ministar poljoprivrede Dušan Petrović, u čijem resoru je i trgovina, vodoprivreda i šumarstvo ima tri državna sekretara i još šest pomoćnika. Njegove kolege Oliver Dulić i Milutin Mrkonjić imaju po šest državnih sekretara. Ima i onih koji u svom kabinetu imaju samo po jednog najbližega saradnika. Tako na primer Ivica Dačić i Vuk Jeremić imaju po jednog državnog sekretara.

Šta je zapravo njihov posao?

Po zakonu, državni sekretar pomaže ministru u okviru ovlašćenja koja mu on odredi. Ministar ne može ovlastiti državnog sekretara za donošenje propisa, niti za glasanje na sednicama vlade, dodaje se.

U slučaju da ima više državnih sekretara, ministar pismeno ovlašćuje jednog od njih da ga zamenjuje dok je odsutan ili sprečen.

Postavlja ga i razrešava vlada na predlog ministra, a njegova dužnost prestaje s prestankom dužnosti ministra. On takođe zamenjuje ministra kada je odsutan ili sprečen da se negde pojavi, koordinira rad ministarstva sa upravama u sastavu. U praksi ponekad državni sekretar u potpunosti zameni ministra. Tako je, na primer, Dušan Nikezić, kao koordinator u Ministarstvu finansija iako formalno to nije – praktično u potpunosti zamenio ministra Mirka Cvetkovića, koji je istovremeno i premijer. U opisu njegovog posla je da usmerava i koordinira rad u okviru Sekretarijata ministarstva. Bavi se i javnim preduzećima, makroekonomskim analizama i projekcijama, fiskalnim sistemom i budžetom. Prati rad Uprave za trezor i Uprave za javni dug, potpisuje dobar deo ugovora Ministarstva finansija. U slučaju da je neki od njegovih kolega odsutan, on ih zamenjuje.

Sticajem okolnosti, u mandatu ove vlade jedan državni sekretar imenovan je za ministra. Reč je o Nebojši Ćiriću, aktuelnom prvom čoveku Ministarstva ekonomije. Kada je njegov prethodnik Mlađan Dinkić otišao s mesta on je predložen za novog ministra ekonomije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana