Merkel: Evropa nema čarobni štapić

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Kako dužnička kriza u evrozoni eskalira, nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da preuzme inicijativu pozivima na dugoročnu političku integraciju.

-Potrebno nam je više Evrope... budžetska unija... a najpre nam treba politička unija , kazala je ona i dodala da - moramo, korak po korak, prepustiti ovlašćenja Evropi.
 

Njeni predlozi daleko su od smelih mera za gašenje požara koje su ove nedelje zatražili američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron.

Merkel je zato ponovila da ne postoji čarobno rešenje za krizu u evrozoni.

-Traži se jedan veliki smeli udarac da bi kriza u evrozoni nestala. To ne bi uspelo - istakla je ona i navela da su se ovi problemi nagomilavali tokom mnogo godina. 

- Sada će biti potrebno neko vreme da bi sistem mogao da funkcioniše u budućnosti. Očigledno je u ljudskoj prirodi da želi taj smeli udarac, ali mislim da ne bi uspelo - zaključila je ona. 

Zvanični Berlin poziva države članice EU na reforme, ali isključuje uvođenje evroobveznica, za koje se zauzimaju Francuska, Španija, Italija i Evropska komisija, jer smatra da bi to bilo moguće samo kada bi se sprovela mnogo dublja integracija, za šta je potrebno mnogo godina.

Objašnjava se i da evroobveznice, sa zajedničkim kamatnim stopama, ne bi motivisale slabije države da sprovedu bolne reforme. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana