Sve što u Srbiji vredi davno je prodato

Objavljeno: 08.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Od prodaje preostalih neprivatizovanih preduzeća ne treba očekivati značajne prihode koji bi bili iskorišćeni za servisiranje javnog duga, izjavio je danas za Tanjug direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković. 
 
U portfelju Agencije za privatizaciju nalazi se još pet stotina neprivatizovanih preduzeća, ali sigurno manje od dve stotine će moći da nađe kupca, izjavio je Cvetković precizirajući da je reč o firmama koje su u restrukturiranju, preduzećima sa osnivačkim udelom bivših jugoslovenskih republika, raznim zaštitnim radionicama i podržavljenim firmama.

- Od tih dve stotine firmi neće se sasvim sigurno ostvariti značajni prihodi za servisiranje javnog duga - precizirao je on.

Direktor Agencije za privatizaciju je naglasio da je do sada u budžet Srbije uplaćeno više od pet milijardi evra od prodaje preduzeća, računajući tu i prihode ostvarene od prodaje „Mobtela”, osiguravajućih kuća i banaka.

- Završeno je vreme dobrih privatizacija i taj postupak je iscrpeo svoje finansijske maksimume - naglasio je Cvetković.

Na pitanje da li je Agencija za privatizaciju imala uvid u dopis Evropske unije, koji obuhvata 24 sporne privatizacije koje treba da budu ispitane, Cvetković je naveo da je Agencija za privatizaciju samo „nezvanično imala uvid u taj dokument”.

- Agencija za privatizaciju nikada zvanično nije dobila dopis EU o spornim privatizacijama, ali smo nezvanično imali uvid u taj dokument. On je baziran na izveštajima koje je Savet za borbu protiv korupcije slao Vladi Srbije - rekao je Cvetković i naveo da treba imati u vidu da od svih navedenih preduzeća po Zakonu o privatizaciji iz 2001. godine privatizovano samo osam preduzeća.

 - Sam dokument nije sporan za Agenciju za privatizaciju, jer smo mi mnogo ranije o istim preduzećima obaveštavali Savet za borbu protiv korupcije. Takođe i drugi organi, poput Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva, interesovali su se za pomenute privatizacije, pre nego što je stigao dopis iz EU - kazao je Cvetković.

On je precizirao da, između ostalog, Agencija za privatizaciju nije sprovodila svojinsku transformaciju preduzeća „Srbolek”, „Luke Beograd”, preduzeća „Keramika” iz Kanjiže, kompanije „Novosti”.

Takođe, nije sprovodila ni postupak svojinske transformacije „Jugoremedije”, osim aukcije udela Akcijskog fonda, „C marketa” i „Sartida”, kao ni postupke u vezi sa „Nacionalnom štedionicom” i „Mobtelom”.

Prema njegovim rečima, u nadležnosti Agencije se sprovodila privatizacija preduzeća: „Trudbenik gradnja”, „Prosveta”, „Šinvoz”, „Tehnohemija”, HIP Azotara Pančevo, autotransportno preduzeće „Vojvodina Novi Sad”, „Veterinarski zavod Zemun” i „Zastava-elektro” iz Rače.

 - Svi nadležni organi, mislimo tu pre svega na MUP i Tužilaštvo, su o svim navedenim, ali i stotinama drugih privatizacija obavešteni davno pre navedenog dopisa. Agencija za privatizaciju dostavlja navedenim organima sve informacije za koje misli da su relevantne za njih, a to se pre svega odnosi na sumnje na eventualne nepravilnosti u poslovanju ili kriminalne radnje
- naglasio je Cvetković.

- Za sve navedene slučajeve privatizacija, Agencija je sama slala određena dokumenta, dok su celokupnu dokumentaciju MUP i Tužilaštvo tražili pre dopisa iz EU - rekao je direktor Agencije za privatizaciju.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana