Fič srušio rejting Španije

Objavljeno: 08.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Bonitetna agencija Fič snizila je kreditni rejting Španije zbog ogromnih troškova za spasavanje njenog bankarskog sektora, preveliki dug i produbljenje recesije.

- Dugoročni kreditni rejting Španije je smanjen za tri stepena, sa A na BBB, uz negativnu prognozu - saopštio je Fič.

Španskim bankama će možda biti potrebna pomoć domaće vlade ili Evropske unije ukoliko ove i iduće godine pretrpe gubitke značajne gubitke po problematičnim zajmovima, saopštila je agencija "Standard end Purs" (S&P) koji navodi da će gubici španskih banaka po problematičnim zajmovima u 2012. i 2013. iznositi između 80 i 112 milijardi evra.

- Troškovi restrukturiranja i dokapitalizacije španskog bankarskog sektora su sada procenjeni na oko 60 milijardi evra, odnosno na čak 110 milijardi dolara u slučaju daleko mračnijeg scenarija - navedeno je u saopštenju.

To je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu Fičovu procenu, prema kojoj je procenjeno da će bankarskom sektoru u Španiji trebati 30 milijardi evra.

Spasavanje banaka će, kako tvrdi Fič, dodatno povećati ukupan državni dug, upozoravajući da bi time ukupan javni dug mogao porasti na 95 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015.

- Očekuje se da će Španija ostati u recesiji tokom čitave ove godine, kao i u 2013, u poređenju sa prethodnom Fičovom prognozom da će njena ekonomija u 2013. ostvariti blagi oporavak - navedeno je u saopštenju ove agencije.

Evrozona spremna da pomogne španskim bankama

Evrozona će dokapitalizovati posrnule španske banke ukoliko tom monetarnom bloku bude upućen zahtev, kaže predsedavajući sastancima ministara finansija zone evra Žan-Klod Junker.

- Ukoliko Španija zatraži podršku za svoj bankarski sektor, to će svakako biti učinjeno - rekao je Junker i naglasio da je, s obzirom da nema nikakvog zahteva, prerano trošiti vreme na cifre za bilo kakvu finansijsku pomoć.

Španske vlasti su dale sebi rok od dve nedelje da donesu odluku o načinu dokapitalizacije svojih posrnulih banaka
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana