Tadić: Danijeli odustao od Srbije

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Blic

Italijanska kompanija Danijeli odložila je svoje investiranje u Srbiji, kao i još jedna kompanija iz te zemlje, kaže predsednik Demokratske stranke Boris Tadić. 

Tadić je izjavio da su takvu odluku Danijeli i kompanija baldijeri donele posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora. 

Tadić je podsetio da su te dve kompanije potpisale Memorandume o razumevanju sa namerom da u junu potpišu i obavezujuće sporazume o investicijama, koji bi osigurali brojna nova radna mesta i izvoz veći od milijardu evra godišnje.

Na pitanje novinara da li je Danijeli u potpunosti odiustao od investiranja, Tadić je rekao da u narednim danima mora da razgovara sa predsednikom te kompanije koja se bavi proizvodnjom čelika, ali da nije dobra vest što je Danijeli kupio železaru Sisak u Hrvatskoj pre dva dana. 

- Danijeli je načinio investiciju u Hrvatskoj. To nije dobra vest za nas, a to se upravo desilo nakon ovih izbora. Svaka kompanija vodi računa o svojim interesima i svi potencijalni investitori gledaju kakav će biti rezultat formiranja vlade u Srbiji - rekao je Tadić i dodao da u zavisnosti od tog rezultata, odnosno pitanja da li će vlada ići u jednom ili drugom pravcu, zavisi i da li će oni doći u Srbiju. 

Tadić je dodao da će nastaviti da se bori za te investicije i da je upravo zbog toga najvažnije što pre formirati vladu.

On je istakao da to predstavlja veoma lošu vest, ali da će lično narednih dana otputovati na razgovore kako bi eventualno uspeo da ubedi vlasnike da promene odluku.

Ćirić: Očekujem da Danijeli ipak investira

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kaže da očekuje da će italijanska kompanija Danijeli realizovati investiciju u izgradnju čeličane u Srbiji.

- Uprkos mogućoj uznemirenosti, što signaliziraju i drugi investitori, zbog neočekivanog ishoda predsedničkih izbora u Srbiji, očekujem da finalni status projekta bude potvrđen i definisan do kraja juna i da će doći do realizacije investicije uprkos vrlo specifičnoj situaciji na tržištu čelika - kazao je Ćirić. 

Prema njegovim rečima, predstavnici Ministarstva i Vlade Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima grupe Danijeli kako bi sa pažnjom analizirali političke prilike u Srbiji.

- Ako memorandum bude potvrđen i konkretnim ugovorom, očekujem da prve korake, povodom realizacije te investivije, preduzmemo krajem ove i početkom sledeće godine - istakao je Ćirić. 

Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog Danijelija potpisali su pre dva meseca memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih čelika u Šapcu. Iako se radi o dokumentu koji po svojoj prirodi nije obavezujuć ni za jednu stranu, srpski predstavnici su tada naveli da se radi o investiciji od pola milijarde evra, koja će otvoriti 1.000 radnih mesta. Inače, italijanski Danijeli je, kako je objavljeno u utorak u Hrvatskoj, za oko 30,4 miliona evra kupio Železaru Sisak od američke kompanije Commercial Metals Company.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana