NBS zaustavlja pad dinara većom referentnom stopom

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Novosti

Dinar je u poslednja dva dana počeo da jača, a da li je to blagi oporavak ili konačna stabilizacija kursa, videće se narednih dana. Posle mesec dana stalnog jačanja evra, uprkos jakim intervencijama Narodne banke Srbije, kurs dinara u utorak je malo "prikočio".

Cenovnici na izlozima menjačnica bili su niži za 30 para u odnosu na ponedeljak, što se poslednji put desilo 7. maja. A domaća valuta je ojačala i danas, pa evro vredi manje od 117 dinara.

Pojedini ekonomisti u blagom jačanju dinara ipak vide početak smirivanja kursa.

- Dva su razloga zbog kojih bi trebalo da dođe do stabilizacije kursa. Prvi je što je ponestalo dinara na tržištu, a čim ih nema dovoljno, nema ni tražnje za evrima. Drugi razlog je što je sama Narodna banka, najavljujući mogući rast referentne kamatne stope i obaveznih rezervi, poslala bankama signal da kurs ide ka stabilizaciji - kaže ekonomista Goran Nikolić. 

Tvrdnju da na tržištu nema dovoljno dinara, Nikolić obrazlaže činjenicom da je NBS samo od početka godine, intervenisala prodajom preko 1,28 milijardi evra. U tolikoj vrednosti sa tržišta su povučeni evri.

Pored toga, u narednom periodu ne dospevaju državni zapisi trezora, tako da neće biti viška dinara, koje će vlasnici zapisa želeti da pretvore u evro. "Dostigli smo neki ravnotežni nivo dinara u odnosu na evro, tako da bi kurs u narednom periodu trebalo da se kreće između 115 i 120 dinara za evro", zaključuje Nikolić.

Ne treba zaboraviti da je država krajem protekle nedelje obezbedila i 220 miliona evra za isplatu stare devizne štednje. Toliko su bile vredne državne obveznice koje su na naplatu pristigle 31. maja. 

Ministarstvo finansija tvrdi da devizna isplata po osnovu stare štednje neće izazvati pad dinara. Država je, kako tvrde, novac za ovu isplatu već imala na svom deviznom računu, dok je deo potrebne sume obezbeđen prodajom državnih obveznica izraženih u evrima.

- Dosadašnje iskustvo pokazuje da isplata stare devizne štednje jeste uticala na jačanje dinara u odnosu na evro jer su građani veći deo sredstava konvertovali u dinare kako bi izmirili obaveze - kaže Mario Grizelj, direktor Sektora za trgovanje na finansijskom tržištu u Vojvođanskoj NBG banci. 

Doduše, nakratko, sve dok na međubankarskom tržištu ne bude neke veće tražnje za evrima jer privrednicima treba za uvoz sirovina ili repromaterijala. 

Odluka Izvršnog odbora NBS o povećanju referentne kamatne stope može se očekivati uskoro jer se kurs, sa određenom vremenskom zadrškom, neminovno preliva na rast cena od 0,4 do čak 0,8 odsto. To znači da svaki put kada dinar izgubi jedan odsto vrednosti u odnosu na evro, cene odu naviše i do 0,8 odsto. To je razlog što NBS neće još dugo čekati da zategne monetarne dizgine jer kako je najavio viceguverner Bojan Marković, NBS će biti prinuđena da reaguje na ovaj način pod uslovom da mere fiskalne konsolidacije ne budu brzo donete.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana