Plate i penzije zamrznuće vlada ili inflacija

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Dok se još čeka formiranje nove vlade domaći ekonomisti su sigurni u najmanje dve stvari. Prva je da nas kašnjenje s reformama puno košta, a drugo je da će plate i penzije zamrznuti ili vloada ili inflacija. To jest ko ne plati bna mostu platiće na ćupriji. 

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da svaki dan odlaganja formiranja Vlade Srbije košta i to vrlo konkretnožž, a pogoršanje platnog bilansa, svakodnevna depresijacija dinara, smanjenje deviznih rezervi i deficit javne potrošnje preko održivih granica, samo su neke posledice te situacije.

Prezentujući juče makroekonomske pokazatelje iz analize koju je uradio Ekonomski institut, Stamenković je naveo da su potrebne hitne kratkoročne mere i ozbiljan rad na reformama.

Sve ove priče o rastu standarda i novim radnim mestima udaljavaju od realnosti i svode se na opšta mesta u političkom marketingu”, kaže ovaj ekonomista. Po njegovom mišljenju, od kratkoročnih mera potrebni su - povećanje poreza na profit preduzeća, poreza na dodatu vrednost a istovremeno na rashodnoj strani zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, ili eventualo diferencirano smanjenje. Trebalo bi razmotriti i smanjenje plata u agencijama, odnosno svođenje njihovog nivoa na zarade u javnoj upravi.

Ukoliko se to ne dogodi i ne dođe do fiskalne konsolidacije sledi scenario koji niko ne želi da se dogodi, rekao je Stamenković. On je ocenio da će se zamrzavanja plata i penzija dogoditi kroz inflaciju, da neće biti rasta BDP-a od 0,5 odsto u ovoj godini a da će devizne rezerve u 2012. godini opasti za više do tri milijarde evra. Prema njegovim rečima, evro bi mogao da dostigne vrednost od 125 dinara, moguća je inflacija između devet i 10 procenata, kao i bankrot pojednih banaka i teškoće u otplati kredita. Ukoliko se ne bi sprovele reforme, sličan scenario bi se nastavio i u 2013. godini kada bi bilo potrebno smanjiti javnu potrošnju za četvrtinu ako ne bude mogućnosti da se jaz popuni povećanjem prihoda.

Na rashodnoj strani treba razmotriti zamrzavanje plata u javnom sektoru, dovođenje plata u agencijama, koje se finansisiraju iz budžeta, u režim koji važi za plate u javnoj upravi, eventualno zamrzavanje penzija većih od određenog nivoa, preispitivanje subvencija...

Nova vlada bi odmah posle formiranja trebalo da obnovi razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer bi to moglo da pokrene i priliv kapitala, izjavio je Stamenković. „Već samo obnavljanje tih pregovora, pre postizanja sporazuma, predstavljalo bi važan signal koji bi mogao da pokrene izvestan priliv kapitala, zaustavi depresijaciju dinara i eroziju deviznih rezervi”, rekao je on. Kako je Stamenković ocenio, u tom slučaju bi do kraja godine bilo moguće uspostavljanje ravnoteže sa podnošljivim odstupanjem od parametara dogovorenih prilikom razgovora sa predstavnicima MMF u februaru ove godine.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da javnost u Srbiji još ne shvata u kakvoj se situaciji nalazi domaća privreda, upozoravajući da se mora smanjiti potrošnja na svim nivoima i na taj način u 2012. i 2013. uštedeti oko milijardu evra, da bi u 2014. mogli da imamo privredni oporavak i rast. Petrović je ponovio da su neophodne uštede u javnim rashodima, kao što je zamrzavanje plata i penzija, smanjenje subvencija, uz neizostavno sprovođenje strukturnih reformi. „Veličina problema je takva da traži ozbiljne mere”, naglasio je Petrovi.

Ekonomisti su saglasni i da neophiodan paket mera koji bi zahvati i naplatu državnih prihoda ali i trošenje novca. Na prihodnoj starani nalazi se povećanje stope PDV-a , a treba razmotiriti i eventalno povećanje poreza na profit. 

Do kraja godine dug 55 posto

Član fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je juče da će javni dug do kraja godine biti viši od 55 odsto i da je neophodno da nova vlada usvoji paket mera koji će pomoći „ozdravljenju” javnih finansija. On je ocenio da kao krajnju meru treba sprovesti zamrzavanje plata i penzija i dodao da država treba, kako bi izbegla krizu javnog duga da napravi ozbiljne poreske reforme. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana