Ako raste PDV, standard pada

Objavljeno: 01.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Povećanje poreza popuniće rupe u budžetu, ali će poprilično pogoditi već osiromašene građane. Porast poreza jednokratno će podići cene na malo za oko dva odsto.

U situaciji kada evro svakodnevno skače i povlači za sobom i sve ostale cene, zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, biće veliki udarac za više od tri miliona ljudi u našoj zemlji, koji žive od ovih primanja.

Koliko bi povećanje PDV sa 18 na predloženih 22 odsto uticalo na rast cena, a zatim i na standard građana

- Porast PDV jednokratno bi podigao cene za oko dva odsto - kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

On kaže da će "doći i do delimičnog pada standarda, koji nije zanemarljiv, ali nije ni drastičan. To neće osetiti najugroženiji građani, jer bi minimalne penzije i materijalno uslovljena pomoć domaćinstvima bile izuzete od zamrzavanja. Ova primanja bi porasla sa rastom cena, pa se za najugroženije ništa neće menjati". 

Altiparmakov ne misli da će porast PDV povećati prihode budžeta samo u startu.

 - Tačno je da će pasti tražnja za proizvodima zbog krize, ali praksa zemalja u regionu nam kazuje da trgovci nisu ceo teret povećanja PDV prevalili na kupce - objašnjava Altiparmakov. 

On objašnjava da su oni "kako ne bi izgubili potrošače, deo preuzeli smanjivanjem marže, a deo su ugradili u cene. Tako da postoji mogućnost da i kod nas sa povećanjem poreza cene u trgovinama porastu najviše do dva odsto".

Povećanje PDV bila je jedna od opcija i tokom prethodnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali se to nije dogodilo. Sada je sve izvesnije da će nova vlada biti primorana i da ovakve, sigurno nepopularne mere, ipak primeni.

- Nova vlada ove mere može da sprovede, načelno i bez MMF, ali bi sa njima bilo mnogo lakše. Za isti bol koji treba da podnesemo, platićemo veću cenu, ako ne budemo imali podršku MMF. Investitori veruju pečatu MMF - kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije. 

 Pojedini ekonomisti strahuju da bi negativni efekti podizanja PDV, kao što su neplaćanje poreza, inflacija i rast siromaštva mogli da ponište dobre strane ovakve odluke. Kako smatraju, povećanje PDV-a za nekoliko procentnih poena imalo bi efekta, samo ukoliko taj potez prati veća ušteda u potrošnji. Tako je bar pokazalo iskustvo iz Hrvatske, gde je PDV najpre povećan na 23, a posle nekoliko godina i na 25 odsto. Drugi put je povećanje PDV pratio i paket mera štednje.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana