Jugoskandik opljačkan pre stečaja?

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

 Imovina Jugoskandika i njenog vlasnika Jezdimira Vasiljevića pre nego što je "razvučena" bila je dovoljna da se namire sve štediše.
To je procena prvog stečajnog upravnika piramidalne štedionice Jugoskandika Dušana Abramovića, koji je to rekao svedočeći na suđenju Vasiljeviću i njegovim saradnicima pred Višim sudom u Beogradu.

- Da je posle Vasiljevićevog odlaska iz zemlje u martu 1993. godine tom imovinom upravljano sa pažnjom dobrog domaćina štedišama bi mogle da budu isplaćene glavnice potraživanja, od oko 94 miliona maraka - kaže Abramović.

Međutim, "neko je imao interes da se imovina 'razvuče'", rekao je Abramović što je, prema njegovoj proceni i učinjeno jer je predstečajni postupak je trajao više od četiri meseca (od marta do 27. jula kada je otvoren stečaj), a stečajna masa se vremenom "topila".

Štednje su isplaćivane preko reda, 15. aprila desila se pljačka trezora koja je, prema mišljenju svedoka bila "dobro organizovana".

Abramović je imenovan na dužnost krajem avgusta, a u septembru je počeo da radi i prikuplja podatke o ukupnoj imovini "Jugoskandika" i njenog vlasnika Vasiljevića, koji je odmah po krahu štedionice u martu pobegao iz Srbije.

Međutim, godinu dana kasnije je smenjen, jer kako je naveo neko nije žaleo da se posao obavi kako valja. Ponovo je postavljen za stečajnog upravnika Jugoskandika 1999. godine i tu je ponovo radio godinu dana.

On je sudu izložio detaljne podatke o tome šta je sve činilo stečajnu masu štedionice, njegovu procenu da je tu nedostajao novac koji je Vasiljević odneo sa sobom, kao i pare koje nisu prikazane u sistemu Jugoskandika.

Vasiljeviću se sudi zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja i prevarom sa saradnicima oštetio štediše Jugoskandika za više desetina miliona maraka.

Što se tiče potraživanja štediša i sume od 94 miliona maraka koliko su mu potraživanja prijavili, Abramović je naveo da ta brojka nije najtačnija jer je bilo dosta lažnih "blanko ugovora" sa Vasiljevićevim potpisom, za koje on ceni da su falsifikati.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana