Nijedna zemlja za pristup evrozoni ne zadovoljava kriterijume

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Nijedna od ukupno osam zemalja na listi čekanja za uvođenje evra ne zadovoljava trenutno sve potrebne kriterijume za članstvo, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Bar jednom u dve godine ECB objavljuje izveštaje o usklađivanju zemalja Evropske unije koje još nisu uvele evro sa kriterijuma za članstvo u evrozoni.

Deset od 27 zemalja članica EU-a još nisu članice evrozone, pri čemu su dve od njih - Velika Britanija i Danska - izborile klauzulu o izuzeću koja ih oslobađa obaveze pristupanja zoni primene jedinstvene evropske valute.

Od preostalih osam, a reč je o Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj, nijedna trenutno ne ispunjava kriterijume za članstvo u evrozoni, istaknuto je ECB u najnovijem izveštaju.

Centralna monetarna institucija evrozone ocjenjuje potencijalne članice po kriterijumima inflacije, javnih finansija, tečaja, dugoročnih kamatnih stopa i usklađenosti propisa.

Niti u jednoj od osam ocenjenih zemalja pravni okvir nije u potpunosti usklađen sa svim zahtevima, ističu u ECB-u.

- I dalje nisu usklađeni svi propisi koji regulišu nezavisnost centralnih banaka - požalili su se u ECB-u.

Mađarska se nedavno našla na udaru kritika zbog promene zakona o centralnoj banci koja je protumačena kao ograničavanje njene nezavisnosti.

Drugi je preduslov da zemlje vežu svoje valute za evro najmanje dve godine, što trenutno čine samo Latvija i Litvanija.
Prošle nedelje latvijski premijer Valdis Dombrovskis rekao je da se njegova zemlja namerava da se pridruži evrozoni 2014., uprkos dužničkoj krizi.

Litvania nije objavila datum planiranog ulaska u evrozonu. Poljski premijer Donald Tusk takođe je kazao da je njegova zemlja spremna da uđe u evrozonu, uprkos narušenom ugledu područja jedinstvene valute zbog dužničke krize.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana