Guverner Šoškić - portret čuvara srpskog dinara

Objavljeno: 29.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nikad teži dani za domaću valutu. Ali je Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, nepokolebljiv. Za sebe kaže da je uvek optimista, i da je uveren da dinar neće krahirati. Čak i sada, kada nema dana da centralna banka ne interveniše na međubankarskom deviznom tržištu.

Za manje od pet meseci skoro milijarda evra iz deviznih rezervi. Prodavaće samo ono što je opravdano. Njegovi protivnici mišljenja su da je u Srbiji lako biti optimista sa guvernerskom platom od 663.719 dinara. Na te priče nije se ni osvrnuo. Niti će. Samouveren - takav je od studentskih dana. Rođen je 1967. godine u Beogradu. Vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na kom je i diplomirao 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Upravo njegov odgovor da bi na mestu premijera prvo podigao PDV, naučio ga je da više ne govori kao ekonomista. Barem ne za medije. 

Kad se to najmanje očekivalo, saopštio je da nema ništa protiv da se preispita njegov rad i rad NBS. Bilo je to godinu i osam meseci nakon stupanja na dužnost guvernera, čiji je mandat šest godina. Ali, samo po proceduri. „Demokratski sistem podrazumeva i smenjivost, ali za to postoje procedure i postupci koji moraju da budu poštovani”, rekao je Šoškić u martu na Biznis forumu na Kopaoniku. Iako je tokom 2011. pa i početkom ove godine bilo pritisaka da centralna banka oslobodi devizne rezerve, za kreditiranje privrede, ostao je dosledan. To nije dozvolio. Njegov stav je da najviša monetarna institucija nema mandat da radi u interesu individua i određenih grupa. Samo je konstatovao da je moguće da postoje pojedinci iz krupnog biznisa koji nisu zadovoljni načinom na koji NBS utiče na stabilnost domaće valute. 

U Brisel je otišao odmah nakon izbora novog predsednika. Pre i Tomislava Nikolića, kome će to biti prvi put u inostranstvo nakon inauguracije. Tamo je u zgradi diplomatske misije Srbije pri Evropskoj uniji otvorio izložbu „Srpski novac od XIII do XXI veka“. Ipak, ono što će ući u istoriju jeste da je dinar za godinu dana izgubio na vrednosti 17 odsto. S predsednikom Srbije razgovarao je posle Brisela. U četri oka. Ponovio je ono na šta je i pre drugog kruga javno upozoravao. Formiranje nove vlade, i to što pre. „Želeo sam predsednika da upoznam s tim kako NBS vidi ekonomsku situaciju u zemlji. On je razumeo našu argumentaciju. U ovom trenutku nešto što ne bi odgovaralo jeste odugovlačenje procesa formiranja vlade“, rekao je Šoškić. Još ako ta vlada sprovede reformske procese, eto nama boljih dana. 

Guverner Narodne banke Srbije sin je akademika Branislava Šoškića, poznatog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je osamdesetih bio i predsednik Predsedništva Crne Gore, dok je stric Budislav sedamdesetih godina prošlog veka bio predsednik Skupštine Crne Gore. Dejan Šoškić je oženjen Ljiljanom i imaju petnaestogodišnjeg sina. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana