Banke u trci za zamenu prozora i vrata

Objavljeno: 29.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Nakon Inteza banke i NLB banke listi onih koji nude subvencionisane kredite za poboljšanje energetske efikasnosti stanova i kuća pridružila se i Hipo Alpe Adria banka. 
 
Kako su nam potvrdili, potpisali su Ugovor s Fondom za zaštitu životne sredine, u skladu s Uredbom o utvrđivanju programa finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u ovoj godini i na osnovu toga kreirali ponudu kredita za građane.

Ova banka nudi dve vrste zajmova u vrednosti do maksimalno 10.000 evra, u dinarima i indeksirane u evrima. Krediti u dinarima odobravaju se bez depozita i učešća, uz nominalnu kamatnu stopu od 5 odsto i efektivnu od 5,59 procenata, te jednikratnu naknadu za obradu od jedan posto, koja se ne može finansirati iz kredita. Ko se, pak, opredeli za model kredita u evrima, moraće da položi 30 odsto učešća od vrednosti projekta, a nominalna i efektivna kamatna stopa iznose 7 i 7,72 procenta. I kod ove vrste zajma mora da se plati jednokratna naknada za obradu kredita od 0,5 odsto i, takođe, ne može da se finansira iz kredita.

Građani mogu da se opredele u kojoj će banci da podignu kredit za zamenu stolarije i ostalih delova kojima se poboljšava energetska efikasnost njihovih stanova i kzuća. Uslovi su, bar za sada, približni, pa tako na promatrani iznos od 300.000 dinara rata u Inteza banci iznosi 5.778 dinara, u NLB banci 5.941, a Hipo Alpe Adria banci je trenutno najniža - 5.661 dinar. Ali, Ministarstvo za životnu sredinu je najavilo da su za ugovore o odobravanju ovih kredita zainteresovane i brojne druge banke, pa će građani imati priliku da biraju.

Da podsetimo, krediti iz programa Ministarstva za životnu sredinu koji se odnose na poboljšanje energetske efikasnosti stanova i kuća biće namenjeni za nabavku i ugradnju spoljašnje stolarije, energetski efikasnih peći, kotlova ili podstanica, odnosno revitalizaciju postojećih sistema za registraciju potrošnje toplotne energije (pumpe s promenljivim protokom, termostatski ventili, regulatori protoka...), zatim za kupovinu novih toplotnih pumpi, solarne kolektore i slično.

Do para za sedam dana
Ukoliko neko podigne dinarski kredit od 300.000 dinara na rok od 60 meseci, mesečna rata biće 5.661 dinar, a za kredit od pola miliona dinara - 9.436 dinara. Kako ističu u ovoj banci, od dana podnošenja zahteva do puštanja kredita u tečaj treba najduže sedam dana. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana