Neko će odgovarati za loše poslovanje Agrobanke

Objavljeno: 29.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, Dnevnik

Država spasava Agrobanku i to će je, za sada, koštati 85 miliona evra. Istina, ove pare država ne uplaćuje odmah, već će 2015. godine morati da ih obezbedi u budžetu, kada dospevaju dugoročne obveznice koje je ona po tom osnovu emitovala zarad, kako je navela, očuvanja finansijske stabilnosti i finansijskog sistema Srbije. 

Državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević najavljuje da će se verovatno pokrenuti zakonski postupci odgovornosti za loše poslovanje Agrobanke.

- Za loše poslovanje Agrobanke verovatno će biti pokrenuti zakonski mogući postupci odgovornosti - kaže za "Novosti" Goran Radosavljević, državni sekretar Ministarstva finansija.

- Osim države, u Agrobanci bili su i drugi akcionari koji su sada ostali bez ičega.

Ova banka je, inače, na kraju prošle godine imala gubitke od 29,4 milijarde dinara. NBS je zato odlučila da im oduzme licencu i Agenciji za osiguranje depozita dala rok od 25 dana da odluči da li će Agrobanka ići u stečaj, a nova vlada Srbije će odlučivati o sudbini "nove" Agrobanke.

- Postoji nekoliko rešenja: da država ostane njen jedini vlasnik i da je dokapitalizuje, pripoji nekoj od banaka ili pronađe partnera i proda - konstatuje Radosavljević.

Oduzimanje dozvole za rad Agrobanci nije izazalo nikakve potrese u bankarskom sistemu, jer je, kako tvrdi Radosavljević, za jedan dan obaveze te banke prema klijentima preuzela Nova Agrobanka.

- Država je dala Agenciji za osiguranje depozita obveznice u vrednosti 85 miliona evra i po tom osnovu stekla vlasništvo u Novoj Agrobanci, dok je Agencija kao osnivački ulog dala pet miliona evra i dodatnih 25 miliona evra za obezbeđivanje likvidnosti nove banke - podseća Radosavljević.

Nova banka ima epitet "banke za posebne namene". U tome, tvrdi Radosavljević, nema ništa neobično, jer ova institucija, zasad, služi da održi poslovanje ovog sistema stabilnim.

- Videćemo šta je strategija države kada je ova banka u pitanju - konstatuje Radosavljević i dodaje da je važno da su kompletni depoziti sigurni i prebačeni u novu instituciju, kao i jedan deo kreditnog portfolija, dok su oni sumnjivi zadržani pod okriljem stare Agrobanke. 

Hronologiija:

Narodna banka Srbije (NBS) naprasno je oduzela dozvolu za rad Poljoprivrednoj banci Agrobanci a.d. Beograd, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine.  Istovremeno formirana je Nova Agrobanka , a za građane je najavžnije da su im svi ulozi sigurni.

Kako je podsetila centralna banka, prinudna uprava je uvedena pošto je u postupku kontrole poslovanja Agrobanke utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju.

Kako su prinudni upravnici i NBS ocenili da prinudna uprava nije uspela da poboljšaju finansijsko stanje u Banci, NBS je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela Banci dozvolu za rad. U cilju obezbeđenja kontinuiteta obavljanja poslova i pune zaštite interesa deponenata i drugih poverilaca, Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom Nova Agrobanka a.d. Beograd, na koju se prenose ne samo osigurani, nego ukupni depoziti Agrobanke, kao i deo njenih drugih obaveza i potraživanja.

Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja Narodne banke Srbije o oduzimanju dozvole za rad. To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti, zaključuje NBS u saopštenju.

U Međuvremenu Rukovodstvo Nove Agrobanke već je podelilo imovinu. Deo filijala ostao je staroj, a drugi upisan na novu banku.
Narodna banka Srbije i država kao većinski vlasnik čekali su da Agrobanka napravi gubitak od oko 290 miliona evra, pa tek onda da reaguju i da saopšte javnosti da ovoj banci nema spasa. Trenutno su u gubitku pre svega država, odnosno poreski obveznici, jer je morala da za formiranje nove banke izdvoji 90 miliona evra iz gotovo prazne kase. Ona se zadužila emitovanjem obveznica od gotovo 85 miliona evra.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana