Ekonomisti imaju preporuke za novog premijera

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ekonomisti Instituta ekonomskih nauka i Beogradske bankarske akademije su preporučili budućem premijeru da odgovorno pristupi realizaciji ekonomskog programa koji će omogućiti rast proizvodnje i izvoza, smanjenje nezaposlenosti i reformu javnog sektora. 

Takođe, jedna od ključnih preporuka je i da premijer mnogo brže menja nefikasne i spore ministre.

- Ne ulazeći u to ko će da formira parlamentarnu većinu, kakav će da bude sastav vlade i ko će da bude premijer smatramo se odgovornim da budućem premijeru damo neke ekonomske preporuke”, rekao je direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić predstavljajući javnosti otvoreno pismo budućem premijeru od jedanaest ekonomskih preporuka.

Prva i osnovna preporuka je da nema ekonomskog razvoja ako Srbija ne nastavi evropske integracije, te je potrebno učiniti maksimalni napor da se u što kraćem roku dobije datum za početak pregovora, rekao je Erić.

Druga je preporuka da se na stranu ostave afere i skandali a da se buduća izvršna vlast okrene običnom čoveku i poboljšanju kvaliteta njegovog života.

 - Činjenica je da se u Srbiji danas teško živi i činjenica je da postoje dva ekonomska neprijatelja - nezaposlenost i siromaštvo. Njima treba objaviti rat -
rekao je Erić navodeći da je još jedna važna preporuka stvaranje uslova za povećanje proizvodnje.

 - Ne postoji finansijska alhemija. Ne možete od ničega stvoriti nešto - kazao je Erić i naglasio da su izvori budućeg razvoja mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim rečima, savet premijeru je i da što je moguće pre stabilizuje javne finansije, da kontroliše rashode i da više pažnje posveti prihodnoj strani budžeta.

- Možda je nepopularno povećati porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize, ali se postavlja pitanje šta su alternative? - upitao je Erić.

On kaže i da je predlog budućem premijeru da se ne ustručava da smeni ministre i državne službenike ako ne rade svoj posao.

- Ministarsko mesto nije privilegija, nego obaveza. Ministri treba da shvate da ne vladaju, već da treba da služe i da se njima sudi na osnovu njihovih rezultata. Premijeru savetujrmo da mnogo brže menja one koji su neefikasni, spori, neodlučni - kazao je Erić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana