Vatikan traži novog predsednika banke

Objavljeno: 25.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Predsednik Vatikanske banke Etore Goti Tedeski je faktički smenjen pošto mu je nadzorni odbor izglasao nepoverenje.

Smenjen je zato što smatraju da je baš bio izvor "curenja" poverljivih dokumenata, a i zato što se nije previše mešao u svoj posao onda kad je Papska država dokazivala da su joj finansije transparentne.

Kako je saopšteno iz Vatikana, do glasanja je došlo zato što Tedeski nije izvršavao "primarne funkcije iz svojih dužnosti", a on sam je rekao papskim istražiteljima da je vrlo malo obraćao pažnje na poslove Vatikanske banke, i da se u njoj pojavljivao samo dva puta nedeljno.

Za to vreme, čvrsto se držao svoje osnovne funkcije - šefa italijanske podružnice španske banke Santander.

Povrh toga, izvori bliski istrazi kažu da je Tedeski iz ličnog i političkog koristoljublja omogućavao da poverljiva dokumenta iz Vatikanske banke "procure" van nje.

Vatikan je u središtu afere sa "procurelom" dokumentacijom i pokrenuo je krivičnu istragu kako bi otkrio ko protura informacije. U tu svrhu je oformio komisiju kardinala koja treba da rasvetli sve činjenice.

Tedeski je 2009. godine imenovan za predsednika Vatikanske banke, čiji je puni nazov Institut za verske delatnosti (IOR), i od samog početka je izazivao oprečne ocene.

Italijansko pravosuđe istražuje njegovu umešanost u pranje novca, ali se veruje to nije uticalo na današnju odluku Svete stolice, budući da Vatikan smatra kako je ta istraga motivisana spoljnim političkim interesima.

Tedeski je dugo sebe predstavljao kao simbola finansijske transparentnosti Vatikana, ali sudeći po današnjem glasanju njegovih najbližih saradnika, stvari stoje upravo suprotno. Na teret mu je, na primer, stavljeno da nadzorni odbor banke nije obaveštavao o njenom radu.

Tedeskijeva sudbina još nije formalno zapečaćena, pošto će se upravni odbor banke sastati sutra da razmotri glasanje u nadzornom odboru. Nije jasno da li to telo može da ignoriše rezultate današnjeg glasanja, ali je Vatikan već stavio do znanja da traga za novim predsednikom banke.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana